Toate pânzele sus! Corăbiile din trecut au fost reinventate în secolul vitezei, iar rezultatul este impresionant

  • O companie suedeză a revenit la conceptul navelor cu pânze
  • Pânzele au fost înlocuite de aripi extensibile care se pot ridica la 80 de metri
  • Nava are viteză mai mică decât un cargou clasic dar reduce emisiile cu 90%
650 afișări
Imaginea articolului Toate pânzele sus! Corăbiile din trecut au fost reinventate în secolul vitezei, iar rezultatul este impresionant

Ca multe alte reveniri interesante, iată că revin şi vasele cu pânze. Suedezii au construit un cargou care poate transporta 7.000 de maşini.

Nava se numeşte Oceanbird şi nu e chiar o corabie cu pânze în sensul clasic. Pânzele sunt de fapt cinci aripi extensibile care se pot ridica până la 80 de metri înălţime, iar întreg ansamblul carenă-aripi este folosit pentru propulsie.

Dimensiunile vasului sunt impresionante, are 200 de metri lungime şi 40 de metri lăţime.

Viteza obţinută e ceva mai mică decât cea a unei nave cu motor. Oceanbird traversează Atlanticul în 12 zile, în vreme ce unui cargou standard îi ia doar 8 zile. Însă timpul de deplasare e compensat de reducerea cu 90% a emisiilor.

Iar dacă ai fost pe un vapor, cred că poţi aprecia liniştea şi mirosul nealterat al mării de pe puntea unui asemenea vas. Parcă aştepţi să auzi comanda: „Toate pânzele sus, Gherasime!”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici