Un implant ocular revoluţionar din colagen de porc a redat vederea la 14 nevăzători

  • Cercetătorii au restabilit vederea la un grup de 20 de pacienţi folosind un implant ocular realizat din colagenul de porc.
  • Implantul poate ajuta la îngroşarea unei cornee deteriorate, stratul exterior protector al ochiului.
  • Ţesuturile de porc ar putea fi o opţiune mai accesibilă pentru pacienţi atunci când nu sunt suficienţi donatori de organe umane.
6004 afișări
Imaginea articolului Un implant ocular revoluţionar din colagen de porc a redat vederea la 14 nevăzători

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Implanturile oculare realizate din colagenul de porc au redat vederea a 20 de persoane care sufereau de orbire sau de deficienţe severe de vedere, potrivit unui studiu publicat pe 11 august în jurnalul ştiinţific Nature Biotechnology .

Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia şi de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Teheran au lucrat în ultimii doi ani cu 20 de pacienţi din Iran şi India care aveau leziuni la cornee, stratul protector exterior al ochiului. Dintre aceşti pacienţi, 14 erau orbi, raportează Insider

Echipa de cercetare a folosit proteinele din pielea de porc pentru a crea un material care ar ajuta la îngroşarea şi protejarea corneei ca să restabilească vederea, a declarat Neil Lagali, coautor al studiului şi profesor de oftalmologie experimentală la Universitatea Linköping, pentru NBC News.

Implantul ocular rezultat a fost atât de eficient încât trei dintre pacienţi au avut o vedere perfectă după operaţie, iar 19 din cei 20 de pacienţi au avut cel puţin o oarecare îmbunătăţire a vederii. După doi ani de monitorizare, organismul pacienţilor nu a respins ţesutul. Pacienţii nu au avut alte complicaţii şi efecte secundare, deşi unii au avut mai multe îmbunătăţiri ale vederii decât alţii.

Anterior, transplanturile de cornee se făceau cu ţesut uman prelevat de la donatori voluntari de organe după ce aceştia au murit. Dar, ca şi în cazul altor organe donatoare umane, ţesutul era insuficient în comparaţie cu numărul de pacienţi care aveau nevoie, ceea ce a determinat cercetătorii să caute o soluţie.

Ei au descoperit că aportul bogat de colagen, un tip de proteină extrasă din pielea de porc ar putea fi folosit pentru a crea un hidrogel care să acţioneze în mod similar cu corneea.

„Colagenul din pielea de porc este un produs secundar din industria alimentară”, a declarat Lagali pentru NBC News.  „Acest lucru îl face disponibil pe scară largă şi îl face mai uşor de procurat”.

Porcii au fost de curând indicatorii pentru alte transplanturi potenţiale la pacienţi umani, cum ar fi rinichii şi inima - ingineria genetică a făcut posibilă schimbarea moleculelor din celulele de porc  pentru a preveni un răspuns imunitar şi respingerea organelor la pacienţii umani.

Avertismentul cercetării este că poate să nu fie eficient pentru toate tipurile de transplant de cornee, deoarece implantul se concentrează pe o anumită parte a corneei.

Dar ar putea fi „revoluţionar” pentru persoanele care, la fel ca şi pacienţii studiului ce suferă de keratoconus, o boala oculara degenerativa, bilaterală, progresivă, care duce la subţierea şi deformarea corneei, a spus dr. Marian Macsai, profesor clinic de oftalmologie la Universitatea din Chicago, care nu a fost implicat în acest studiu, într-un interviu pentru  NBC News.

Echipa de cercetare intenţionează să-şi testeze în continuare rezultatele pe un grup mai mare de pacienţi şi, în cele din urmă, să obţină aprobarea procedurii de la autorităţile de reglementare. Implantul revoluţionar ar putea ajuta într-o zi toţi oamenii nevăzători. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici