- Home
- Tehnologie
- (25.03.2023, 10:14)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un startup cu telescop inteligent vrea să "revoluţioneze" astronomia
- Noua generaţie de "telescoape inteligente" permite oricui să observe orice, de la meteoriţi la galaxii îndepărtate, chiar şi din oraşe.
Urmărește
457 afișări
Sursa foto: Twitter
Când Laurent Marfisi avea 11 ani, a stat în grădina sa din sudul Franţei şi a privit cerul nopţii printr-un telescop. Împreună cu un prieten, s-a minunat de umbrele craterelor de pe Lună şi a încercat să se concentreze asupra unei sau două planete neclare. Dar, fără cunoştinţe aprofundate de astronomie, cei doi s-au străduit să găsească alte minuni cereşti.
Acest lucru a stârnit o idee care, două decenii mai târziu, avea să se materializeze sub forma unuia dintre primele telescoape inteligente din lume disponibile pe piaţă, potrivit Independent.
„Am păstrat acea amintire şi, ani mai târziu, ne-a crescut ideea de a-l face cât mai simplu pentru oameni", a declarat Marfisi. „Acesta a fost telescopul visurilor noastre şi visul tuturor celor care vor să vadă cerul".
Astronomia, accesibilă pentru toată lumea
Ideea directoare a startup-ului lor Unistellar este de a face astronomia cât mai accesibilă, indiferent de nivelul de experienţă sau de locaţia unei persoane. Chiar şi un începător complet aflat în mijlocul unui oraş poate reuşi să vadă o galaxie îndepărtată sau inelele lui Saturn.
Unistellar susţine că ultima sa achiziţie, eQuinox 2, oferă o "experienţă revoluţionară de vizionare a spaţiului" care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a elimina digital efectele negative ale poluării luminoase din oraşe.
Acest lucru înseamnă că oricine, cam de oriunde, poate observa şi capta imagini ale sistemului solar şi ale spaţiului îndepărtat, de la craterele de pe propria noastră lună, până la culorile spectaculoase ale nebuloasei Orion.
Când vine vorba de operarea unui telescop, sunt cât se poate de începător. Nu am mai operat niciodată ceva mai puternic decât un telescop de curte de 100 de lire sterline, aşa că încercarea eQuinox 2 de 2.199 de lire sterline a fost un pas important. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este de peste 20 de ori mai scump, a fost de 20 de ori mai uşor de utilizat.
După ce am descărcat aplicaţia Unistellar şi mi-am conectat telefonul fără fir la eQuinox 2, telescopul a fost capabil să folosească urmărirea GPS şi cartografierea stelară pentru a-şi da seama exact unde se află şi la ce se uită.
Unul dintre sloganurile companiei este "eşti la două minute distanţă de univers", sperând ca oamenii să petreacă mai mult timp explorând şi mai puţin timp calibrând.
Odată configurat, am putut începe să navighez printr-o bază de date cu peste 5.000 de obiecte pe care eQuinox le va indica cu o singură apăsare. Urmărirea automată a însemnat că obiectele de pe cerul nopţii sunt păstrate în vedere în timpul expunerilor mai lungi, care dezvăluie mai multe detalii şi culori.
Singura barieră reală în calea obiectivului Unistellar de a face astronomia mai accesibilă este costul, clienţii trebuind să plătească aproape dublu faţă de eQuinox 2 pentru eVscope 2, care vine cu un ocular electronic.
Motive pentru a folosi un telescop
- Fotografierea cerului de noapte;
- Efectuarea de observaţii astronomice ale cerului de noapte;
- Observarea.
Pentru primele două, acest telescop este foarte potrivit. Pentru cel de-al treilea, este posibil să doriţi să plătiţi în plus şi să obţineţi versiunea cu vizor. Există ceva care nu este la fel ca atunci când te uiţi la o planetă sau la o galaxie pe ecranul telefonului tău - un sentiment că probabil ai fi putut să o cauţi pe Google.
Startup-ul francez a vândut peste 10.000 de telescoape unor persoane din întreaga lume de la lansarea pe o platformă de finanţare colectivă în 2017, fiecare client având acces la proiecte ştiinţifice cetăţeneşti listate în aplicaţia însoţitoare a telescopului. Marfisi spune că aproximativ 10 la sută dintre utilizatori aleg să ia parte la aceste proiecte.
Zeci de utilizatori Unistellar au fost recent menţionaţi în principala revistă ştiinţifică Nature pentru că au făcut o "descoperire ştiinţifică majoră" după ce au observat în mod colectiv urmările testului Double Asteroid Redirection Test (DART) al Nasa, o misiune de apărare planetară care are ca scop înţelegerea modului de a salva Pământul de asteroizi.
A fost pentru a opta oară când utilizatorii Unistellar au fost numiţi coautori într-o revistă de specialitate pentru descoperirile lor, telescoapele inteligente deţinând, de asemenea, recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de observare a unei exoplanete de pe Pământ: 27 de ore.
Unul dintre principalele puncte forte ale Unistellar este faptul că avem o reţea mondială de numeroase telescoape care permite observaţii continue ale cerului nocturn, deoarece undeva în reţeaua noastră este întotdeauna noapte", a declarat Marfisi.
El speră că firma sa va face parte dintr-o nouă eră "în care publicul larg devine un actor decisiv în cucerirea spaţiului, deţinând cheia pentru mai multe descoperiri şi o mai largă diseminare a cunoştinţelor ştiinţifice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin spune că Rusia va dezvolta Inteligența Artificială împreună cu partenerii BRICS și din alte țări. Care este capacitatea Rusiei de a realiza acest obiectiv
-
MAE confirmă că un cetăţean român a fost reţinut în regiunea separatistă Abhazia. El este acuzat de spionaj pentru Ucraina
-
Femeia care ar fi fost agresată de Jay-Z şi Sean Combs recunoaşte că are dezacorduri în afirmaţii
-
Fostul ministru brazilian al Apărării, acuzat de tentativă de lovitură de stat, a fost arestat
Citește pe alephnews.ro: Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost suspendat oficial
Citește pe www.zf.ro: Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Unde mergi azi? Într-o călătorie de 75h cu trenul de lux Ghan: 3.000 km de peisaje incredibile prin Australia
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
PROSPORT.RO
Vedeta care l-a căutat pe Mircea Diaconu de mai multe ori, înainte să moară: „Nu înțelegeam de ce nu răspunde”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:29
Fostul ministru brazilian al Apărării, acuzat de tentativă de lovitură de stat, a fost arestat
-
astăzi, 17:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1025. Emisarul lui Trump pentru Ucraina prevede rezolvarea războiului în câteva luni / Drone ucrainene lovesc o zonă de depozitare a combustibilului din centrul Rusiei / Dmitri Medvedev: „Regiuni noi, foarte apropiate” s-ar putea alătura Rusiei