Un startup cu telescop inteligent vrea să "revoluţioneze" astronomia

  • Noua generaţie de "telescoape inteligente" permite oricui să observe orice, de la meteoriţi la galaxii îndepărtate, chiar şi din oraşe.
431 afișări
Imaginea articolului Un startup cu telescop inteligent vrea să "revoluţioneze" astronomia

Sursa foto: Twitter

Când Laurent Marfisi avea 11 ani, a stat în grădina sa din sudul Franţei şi a privit cerul nopţii printr-un telescop. Împreună cu un prieten, s-a minunat de umbrele craterelor de pe Lună şi a încercat să se concentreze asupra unei sau două planete neclare. Dar, fără cunoştinţe aprofundate de astronomie, cei doi s-au străduit să găsească alte minuni cereşti.
 
Acest lucru a stârnit o idee care, două decenii mai târziu, avea să se materializeze sub forma unuia dintre primele telescoape inteligente din lume disponibile pe piaţă, potrivit Independent.
 
„Am păstrat acea amintire şi, ani mai târziu, ne-a crescut ideea de a-l face cât mai simplu pentru oameni", a declarat Marfisi. „Acesta a fost telescopul visurilor noastre şi visul tuturor celor care vor să vadă cerul".

Astronomia, accesibilă pentru toată lumea

Ideea directoare a startup-ului lor Unistellar este de a face astronomia cât mai accesibilă, indiferent de nivelul de experienţă sau de locaţia unei persoane. Chiar şi un începător complet aflat în mijlocul unui oraş poate reuşi să vadă o galaxie îndepărtată sau inelele lui Saturn.
 
Unistellar susţine că ultima sa achiziţie, eQuinox 2, oferă o "experienţă revoluţionară de vizionare a spaţiului" care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a elimina digital efectele negative ale poluării luminoase din oraşe.
 
Acest lucru înseamnă că oricine, cam de oriunde, poate observa şi capta imagini ale sistemului solar şi ale spaţiului îndepărtat, de la craterele de pe propria noastră lună, până la culorile spectaculoase ale nebuloasei Orion.
 
Când vine vorba de operarea unui telescop, sunt cât se poate de începător. Nu am mai operat niciodată ceva mai puternic decât un telescop de curte de 100 de lire sterline, aşa că încercarea eQuinox 2 de 2.199 de lire sterline a fost un pas important. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este de peste 20 de ori mai scump, a fost de 20 de ori mai uşor de utilizat.
 
După ce am descărcat aplicaţia Unistellar şi mi-am conectat telefonul fără fir la eQuinox 2, telescopul a fost capabil să folosească urmărirea GPS şi cartografierea stelară pentru a-şi da seama exact unde se află şi la ce se uită.
 
Unul dintre sloganurile companiei este "eşti la două minute distanţă de univers", sperând ca oamenii să petreacă mai mult timp explorând şi mai puţin timp calibrând.
 
Odată configurat, am putut începe să navighez printr-o bază de date cu peste 5.000 de obiecte pe care eQuinox le va indica cu o singură apăsare. Urmărirea automată a însemnat că obiectele de pe cerul nopţii sunt păstrate în vedere în timpul expunerilor mai lungi, care dezvăluie mai multe detalii şi culori.
 
Singura barieră reală în calea obiectivului Unistellar de a face astronomia mai accesibilă este costul, clienţii trebuind să plătească aproape dublu faţă de eQuinox 2 pentru eVscope 2, care vine cu un ocular electronic.

Motive pentru a folosi un telescop

  • Fotografierea cerului de noapte;
  • Efectuarea de observaţii astronomice ale cerului de noapte; 
  • Observarea.
Pentru primele două, acest telescop este foarte potrivit. Pentru cel de-al treilea, este posibil să doriţi să plătiţi în plus şi să obţineţi versiunea cu vizor. Există ceva care nu este la fel ca atunci când te uiţi la o planetă sau la o galaxie pe ecranul telefonului tău - un sentiment că probabil ai fi putut să o cauţi pe Google.
 
Startup-ul francez a vândut peste 10.000 de telescoape unor persoane din întreaga lume de la lansarea pe o platformă de finanţare colectivă în 2017, fiecare client având acces la proiecte ştiinţifice cetăţeneşti listate în aplicaţia însoţitoare a telescopului. Marfisi spune că aproximativ 10 la sută dintre utilizatori aleg să ia parte la aceste proiecte.
 
Zeci de utilizatori Unistellar au fost recent menţionaţi în principala revistă ştiinţifică Nature pentru că au făcut o "descoperire ştiinţifică majoră" după ce au observat în mod colectiv urmările testului Double Asteroid Redirection Test (DART) al Nasa, o misiune de apărare planetară care are ca scop înţelegerea modului de a salva Pământul de asteroizi.
 
A fost pentru a opta oară când utilizatorii Unistellar au fost numiţi coautori într-o revistă de specialitate pentru descoperirile lor, telescoapele inteligente deţinând, de asemenea, recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de observare a unei exoplanete de pe Pământ: 27 de ore.
 
Unul dintre principalele puncte forte ale Unistellar este faptul că avem o reţea mondială de numeroase telescoape care permite observaţii continue ale cerului nocturn, deoarece undeva în reţeaua noastră este întotdeauna noapte", a declarat Marfisi.
 
El speră că firma sa va face parte dintr-o nouă eră "în care publicul larg devine un actor decisiv în cucerirea spaţiului, deţinând cheia pentru mai multe descoperiri şi o mai largă diseminare a cunoştinţelor ştiinţifice".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici