VIDEO inedit. Roboţii cu inteligenţă artificială joacă fotbal

  • Roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială dezvoltată de DeepMind de la Google şi-au dat seama cum să joace fotbal.
  • Inteligenţa artificială a DeepMind permite roboţilor să facă placaje, să înscrie goluri şi să se recupereze cu uşurinţă din căzături atunci când se împiedică.
1480 afișări
Imaginea articolului VIDEO inedit. Roboţii cu inteligenţă artificială joacă fotbal

Sursa foto: captură Youtube

Roboţii umanoizi miniaturali, care au aproximativ înălţimea genunchiului, au reuşit să facă placaje, să înscrie goluri şi să se recupereze cu uşurinţă din căzături atunci când se împiedică.
 
Pentru a învăţa cum să joace, cercetătorii în domeniul inteligenţei artificiale au folosit mai întâi motorul de fizică de ultimă generaţie MuJoCo al DeepMind pentru a antrena versiunile virtuale ale roboţilor în zeci de simulări de meciuri.
 
Roboţii simulaţi au fost recompensaţi dacă mişcările lor duceau la o performanţă îmbunătăţită, cum ar fi câştigarea mingii de la un adversar sau marcarea unui gol, potrivit Independent.
 
Odată ce au fost suficient de capabili să realizeze abilităţile de bază, cercetătorii DeepMind au transferat apoi inteligenţa artificială în versiunile reale ale roboţilor bipezi, care au putut juca meciuri de fotbal unul contra unul împotriva celorlalţi fără a fi nevoie de antrenament suplimentar.
 
Jucătorii de fotbal antrenaţi prezintă abilităţi de mişcare robuste şi dinamice, cum ar fi recuperarea rapidă în caz de cădere, mersul, întoarcerea, lovirea cu piciorul şi multe altele", a notat DeepMind într-o postare pe blog.
 
„Agenţii au dezvoltat, de asemenea, o înţelegere strategică de bază a jocului şi au învăţat, de exemplu, să anticipeze mişcările mingii şi să blocheze loviturile adversarilor. Deşi roboţii sunt în mod inerent fragili, modificările minore ale hardware-ului, împreună cu regularizarea de bază a comportamentului în timpul antrenamentului, au determinat roboţii să înveţe mişcări sigure şi eficiente, performând în acelaşi timp într-un mod dinamic şi agil”.
 
O lucrare care detaliază cercetarea, intitulată "Learning agile soccer skills for a bipedal robot with deep reinforcement learning" ("Învăţarea abilităţilor de fotbal agil pentru un robot bipedal cu învăţare profundă de întărire"), se află în prezent în curs de evaluare colegială.
 
Cercetările anterioare ale DeepMind privind inteligenţa artificială care joacă fotbal au folosit diferite configuraţii de echipă, mărind numărul de jucători pentru a învăţa umanoizii simulaţi cum să lucreze în echipă.
 
Cercetătorii afirmă că această lucrare nu numai că va avansa coordonarea între sistemele de inteligenţă artificială, dar va oferi şi noi căi pentru construirea unei inteligenţe generale artificiale (AGI) de un nivel echivalent sau superior celui al oamenilor.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici