Video Aplicaţia care arată cât de afectată este economia României de criză

  • UBB a creat o platformă online şi monitorizează în timp real impactul epidemiei asupra economiei româneşti
  • Pe platforma COVID-19 – RoEIM, cercetătorii UBB publică zilnic date privind impactul economic al epidemiei
  • Economist: Ne aşteptăm la o scădere a PIB-ului în 2020 cu 6,5 la sută
1174 afișări
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a creat o platformă online şi monitorizează în timp real impactul epidemiei asupra economiei româneşti. Cercetătorii de la UBB actualizează zilnic datele.

„Obiectivul nostru este nu numai să influenţăm sau să dăm un instrument în mâna factorilor decizionali. Drim să informăm şi publicul larg prin intermediul unor infografice uşor de înţeles şi uşor de parcurs, ca să înţeleagă toată lumea cum stă economia în momentul de faţă şi care sunt previziunile noastre”, a spus Levente Szasz, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

Pe baza datelor strânse, specialiştii au făcut primele previziuni.

„Ne aşteptăm la o scădere a PIB-ului în 2020 cu 6,5 la sută, care include şi o scădere a PIB-ului trimestrial din trimestrul doi, de 15,4 la sută”, a mai spus Levente Szasz.

După ce au monitorizat şi situaţia actuală a contractelor de muncă din toate sectoarele, economiştii au şi o veste bună.

„Aici deja am observat în ultimele zile un tre
nd cât de cât pozitiv. Pentru că numărul persoanelor care au intrat în şomaj tehnic a scăzut. Cu toate acestea şi în momentul de faţă, avem un million de persoane din România a căror contratct de muncă a fost afectat de această pandemie”, a declarat prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice.

Oricine poate să acceseze platforma şi să consulte în timp real rezultatele proiectului de cercetare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici