Myanmarul lucrează la un program secret de fabricare a armelor nucleare, dezvăluie WikiLeaks

O serie de mărturii concordante sugerează că Myanmarul construieşte în secret, în jungla tropicală, o instalaţie pentru fabricarea de arme nucleare, cu ajutorul Phenianului, potrivit unei note diplomatice americane, dezvăluită de WikiLeaks şi publicată joi.

11 afișări
Imaginea articolului Myanmarul lucrează la un program secret de fabricare a armelor nucleare, dezvăluie WikiLeaks

Myanmarul lucrează la un program secret de fabricare a armelor nucleare, dezvăluie WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nord-coreenii, ajutaţi de muncitori birmani, construiesc un complex subteran din beton armat care măsoară «500 de picioare (152 de metri) înălţime, de la grotă şi până la colina de deasupra»", anunţă o telegramă americană obţinută de WikiLeaks şi publicată de cotidianul britanic The Guardian.

Documentul, emis de Ambadsada Statelor Unite la Yangon, citează un oficial birman care povesteşte că a văzut tehnicieni nord-coreeni la muncă.

Un om de afaceri străin a declarat, de asemenea, că a văzut o bară de oţel armat, mai mare decât pentru o utilizare normală, în timp ce era încărcată pe o barjă. Unii docheri au declarat, totodată, că au văzut cargouri suspecte.

O altă telegramă, trimisă în 2004, dezvăluie, pe baza declaraţiilor unui ofiţer birman, membru al unei unităţi de genişti, că, într-o uzină situată lângă Minbu, un oraş din centrul ţării, sunt asamblate rachete sol-aer. Potrivit acestui militar, acolo lucrau 300 de nord-coreeni. Însă, telegrama americană nota că acest lucru este foarte improbabil, scrie The Guardian.

Junta militară birmană a respins, în trecut, informaţii potrivit cărora ar fi încercat să se doteze cu arma atomică şi că ar fi cooperat cu Phenianul.

Dar, în iulie, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat că nord-coreenii au trimis recent material militar în Myanmar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici