Twitter, obligat să ofere informaţii despre persoanele aflate în legătură cu WikiLeaks

Un judecător federal american a decis vineri că Twitter trebuie să furnizeze informaţii despre persoanele aflate în contact cu WikiLeaks, aşa cum a ordonat administraţia Obama.

27 afișări
Imaginea articolului Twitter, obligat să ofere informaţii despre persoanele aflate în legătură cu WikiLeaks

Twitter, obligat să ofere informaţii despre persoanele aflate în legătură cu WikiLeaks

Judecătorul federal din Virginia (est) Theresa Carroll Buchanan a refuzat vineri să anuleze ordinul administraţiei, pe care l-a validat în decembrie, pentru ca Twitter să furnizeze informaţii despre conturile unui parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, ale unui cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum, şi Rop Gonggrijp, un colaborator olandez al WikiLeaks.

Ea nu consideră fundamentată teama lor că "administraţia elaborează o cartă de contacte care încalcă libertatea de exprimare", garantată de Primul amendament al Constituţiei americane.

"Tribunalul nu vede unde se încalcă Primul amendament", a apreciat Buchanan. "Cererea privind Twitter nu are ca scop să supravegheze sau să controleze conţinutul mesajelor sau numele celor care le urmăresc", a insistat ea.

"Nu este ultimul nostru cuvânt", a declarat Aden Fine, avocatul organizaţiei americane de apărare a libertăţilor civile care îi apără pe reclamaţi, referindu-se la intenţia sa de a se adresa unui alt judecător, al aceluiaşi tribunal, dar care să aibă autoritate asupra lui Buchanan.

WikiLeaks a publicat pe Internet mii de documente confidenţiale privind războaiele din Irak şi Afganistan şi note provenind de diplomaţii americani aflaţi în post în lumea întreagă.

Dosarul privind Twitter a creat divergenţe între Statele Unite şi Islanda, ambasadorul american din Reykjavik fiind convocat în ianuarie la Ministerul islandez de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici