WikiLeaks: Apropiaţi ai lui Aleksandr Lukaşenko, implicaţi în operaţiuni de spălare de bani

Mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cărora "practic le este garantată protecţia", sunt implicaţi în operaţiuni de spălare de bani prin Polonia, potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks, relatează Radio Polonia în pagina online de joi.

8 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Apropiaţi ai lui Aleksandr Lukaşenko, implicaţi în operaţiuni de spălare de bani

WikiLeaks: Apropiaţi ai lui Aleksandr Lukaşenko, implicaţi în operaţiuni de spălare de bani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegrama "confidenţială" trimisă de la ambasada SUA din Minsk reia acuzaţiile cotidianului Belaruskii Partizan, potrivit cărora Iuri Sivakov, fost ministru de Interne belarus, şi Dmitri Pavlicenko, care conduce garda de corp a lui Lukaşenko, au fost implicaţi într-o operaţiune de spălare de bani, vizând "transferul a aproximativ 1,5 milioane de dolari zilnic către instituţii financiare din Polonia, apoi Rusia şi acumulându-se în final în Statele Unite".

"Potrivit Belaruskii Partizan, (anchetatorii belaruşi) au urmărit fondurile printr-o serie de conturi bancare totalizând 500 de milioane de dolari", potrivit notei.

"Contacte de încredere din cadrul ambasadei afirmă că acuzaţiile sunt adevărate şi au furnizat mai multe detalii privind afacerile de corupţie ale acestor personaje notorii", se arată în document.

Pavlicenko, care, conform notei, ar opera un adevărat "escadron al morţii", sub comanda lui Lukaşenko, a arestat, alături de unitatea pe care o conduce, liderul unei bande mafiote concurente. Acesta din urmă a fost dus într-un loc de detenţie secret din Minsk, unde se află şi în prezent, nu înainte de a i se confisca 66.000 de dolari. Toate faptele au avut loc într-un adevărat stil "Goodfellas", potrivit notei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici