WikiLeaks: Iranul, printre primele state din lume în ceea ce priveşte traficul de droguri

Iranul este unul dintre primele state în lume în ceea ce priveşte traficul de droguri, iar oficiali din Gardienii Revoluţiei sunt implicaţi în acest trafic, anunţă, vineri, cotidianul german Die Welt, citând telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks.

19 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Iranul, printre primele state din lume în ceea ce priveşte traficul de droguri

WikiLeaks: Iranul, printre primele state din lume în ceea ce priveşte traficul de droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei telegrame confidenţiale, datate din 12 iunie 2009 şi provenind de la ambasada americană din Baku, cantităţile de heroină provenind din Iran şi confiscate în Azerbaidjan au crescut de la 20 de kilograme în 2006 la 59.000 de kilograme, doar în primul trimestru al anului 2009.

Conform acestei telegrame, care citează rapoarte confidenţiale ale unor anchetatori ONU însărcinaţi cu aceste dosare, Azerbaidjanul este una dintre principalele rute pentru exportul de heroină, fabricată cu ajutorul opiumului afgan, către Europa Occidentală.

Iranul este principalul cumpărător de opium afgan şi unul din principalii producători mondiali de heroină, au adăugat diplomaţii americani.

Aproape 95 la sută din heroina din Azerbaidjan provine din Iran şi o proporţie similară este exportată de Azerbaidjan pe piaţa europeană, potrivit unei alte telegrame diplomatice datate din 26 septembrie 2009.

O notă din 15 octombrie 2009, clasată "secret", îl citează pe Khalaf Khalafov, în acea perioadă ministru azer al Afacerilor Externe, potrivit căruia traficul de droguri este în mâinile serviciilor de securitate iraniene.

După ce autorităţile azere îi arestează pe traficanţii iranieni şi îi repatriază în ţările de origine pentru ca ei să fie încarceraţi, aceştia sunt foarte repede eliberaţi, potrivit lui Khalafov.

"Uneori îi arestăm din nou pe cei pe care tocmai i-am repatriat", adaugă ministrul, citat de un diplomat american.

Autorităţile afgane i-ar fi informat pe omologii lor azeri că forţele de securitate iraniene cooperează cu traficanţii afgani de droguri.

Interceptări azere ar fi stabilit şi faptul că oficiali din forţele de securitate iraniene sunt direct implicaţi în vânzarea şi transformarea opiumului în heroină, potrivit telegramelor dezvăluite de WikiLeaks.

Ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee, a afirmat în septembrie că 89 la sută din producţia mondială de opiu provenea din Afganistan şi că "cea mai mare parte din această producţie trece frontierele Iranului".

Khazaee afirma însă că Teheranul a cheltuit miliarde de dolari pentru a lupta împotriva acestui trafic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici