WikiLeaks: Lideri arabi cereau Statelor Unite să ignore unele principii democratice

Lideri arabi le recomandau interlocutorilor americani să ignore unele principii democratice în privinţa penitenciarului militar de la Guantanamo Bay sau acţiunilor de stabilizare a Irakului, conform unor note diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks.

13 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Lideri arabi cereau Statelor Unite să ignore unele principii democratice

WikiLeaks: Lideri arabi cereau Statelor Unite să ignore unele principii democratice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unei telegrame secrete din 5 februarie 2009, ministrul kuwaitian de Interne, şeicul Jaber Al-Khalid Al-Sabah, propunea soluţionarea în mod radical a situaţiei celor patru deţinuţi kuwaitieni de la Guantanamo: "Lăsaţi-i să moară!".

"Nu suntem Arabia Saudită, nu putem izola aceşti oameni în lagăre din deşert sau pe o insulă. Dacă putrezesc, să putrezească", afirma oficialul kuwaitian în discuţia cu un diplomat american.

"I-aţi capturat în Afganistan, trimiteţi-i acolo, într-o zonă de război", preciza ministrul kuwaitian de Interne.

Referindu-se la şapte traficanţi de haşiş iranieni salvaţi de Forţele Navale americane dintr-o navă care se scufunda, Al-Sabah spunea râzând: "Allah voia să îi pedepsească, iar voi i-aţi salvat. Acum sunt problema voastră. Trebuia să îi lăsaţi să se înece".

Pe 15 martie 2009, John Brennan, consilierul lui Barack Obama pentru combaterea terorismului, a fost primit de regele Abdallah al Arabiei Saudite, conform WikiLeaks. Au discutat despre soarta a 99 de yemeniţi deţinuţi la Guantanamo care urmau să fie eliberaţi. În acest context, suveranul saudit a propus să le fie implantate cipuri electronice pentru a fi localizaţi, aşa cum se procedează "cu caii şi cu şoimii". John Brennan i-a răspuns glumind că "ar fi o idee", adăugând: "Caii nu au avocaţi buni".

În cursul unei întâlniri cu congresmeni americani, în 2008, preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, îşi exprima preocuparea în legătură cu instabilitatea din Irak, cerând instalarea "unui dictator".

"Uitaţi de democraţie, irakienii sunt prin natura lor mai duri", explica Mubarak, potrivit unei telegrame diplomatice.

Hosni Moubarak se temea de sporirea influenţei iraniene în Irak, exprimând preocupare în legătură cu programul nuclear al Teheranului.

"Mubarak a spus că Egiptul ar putea iniţia propriul program nuclear dacă eforturile Iranului vor avea succes", precizează nota diplomatică americană.

Regele Abdallah al Arabiei Saudite "a cerut de mai multe ori Statelor Unite să atace Iranul pentru a pune capăt programului nuclear", conform unor documente citate tot de WikiLeaks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici