WikiLeaks: Omar Suleiman promitea în 2009 că va combate radicalismul în Orientul Mijlociu

Noul vicepreşedinte al Egiptului, Omar Suleiman, promitea în 2009, când era şeful serviciilor de informaţii egiptene, că va combate atitudinile radicale în Orientul Mijlociu, în special în Fâşia Gaza, Iran şi Sudan, conform unei telegrame diplomatice americane dezvăluită de WikiLeaks.

8 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Omar Suleiman promitea în 2009 că va combate radicalismul în Orientul Mijlociu

WikiLeaks: Omar Suleiman promitea în 2009 că va combate radicalismul în Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform mesajului diplomatic, citat de ediţia online a ziarului The Guardian, Suleiman făcuse această declaraţie în cursul întâlnirii pe care o avusese în aprilie 2009 cu şeful Statului Major Interarme al armatei americane, amiralul Michael Mullen.

Referindu-se la situaţia din Fâşia Gaza, Suleiman afirmase că Egiptul trebuie să "contracareze" tentativele iraniene de trimitere a armelor pe teritoriul palestinian. În plus, oficialul egiptean aprecia că "o Fâşie Gaza aflată sub controlul radicalilor nu va fi niciodată calmă".

De asemenea, conform mesajului diplomatic, Suleiman dăduse asigurări că Egiptul bloca acţiunile iraniene de finanţare a mişcării radicale Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

"Egiptul este foarte preocupat în legătură cu riscurile la adresa stabilităţii în Sudan", precizase Suleiman, adăugând că încerca să îi convingă pe preşedinţii din Chad şi Sudan să nu mai susţină grupurile insurgente şi să faciliteze negocierile între facţiunile din Darfur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici