WikiLeaks: Presa bulgară este "puternic manipulată" şi duce lipsă de "bani şi morală"

Presa bulgară este "puternic manipulată", iar pluralismul în media este "serios ameninţat", conform unui raport din 2009 al ambasadei americane la Sofia, publicat joi pe site-ul BalkanLeaks, partener al WikiLeaks.

154 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Presa bulgară este "puternic manipulată" şi duce lipsă de "bani şi morală"

WikiLeaks: Presa bulgară este "puternic manipulată" şi duce lipsă de "bani şi morală" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul, intitulat "Presa bulgară: lipsă de bani şi de morală", constată că media "este puternic manipulată şi din ce în ce mai concentrată" sub controlul unui număr tot mai redus de proprietari.

"Ziariştii şi editorii acceptă mită pentru a acoperi anumite subiecte şi pentru a publica articole de propagandă, în timp ce nu publică informaţii pe care sponsorii lor nu le aprobă", afirmă raportul, semnat de fostul ambasador american la Sofia, Nancy McEldowney.

Documentul relatează despre sporirea influenţei New Media Group, care deţine trei cotidiene, un săptămânal şi un ziar regional, precum şi o televiziune, având în plan achiziţionarea unui alt post TV.

Proprietarul oficial al grupului, Irena Krasteva, apropiată de partidul minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL), este "o fostă funcţionară fără mijloace credibile de a-şi permite o astfel de investiţie", adaugă raportul.

În perioada electorală, ziariştii recunosc în discuţii private că partidele plătesc pentru interviuri şi relatări despre diferite evenimente, conform documentului redactat înaintea alegerilor legislative din iulie 2009.

"Obişnuiţi cu manipulările de presă, cititorii se orientează în mare măsură către tabloide (...) şi ziare cu proprietari anonimi", atât de influente, încât chiar şi prim-ministrul le acordă declaraţii, afirmă raportul, care conchide că "jurnalismul de investigaţie şi pluralismul presei în Bulgaria este serios ameninţat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici