WikiLeaks: Preşedintele yemenit a încercat să înşele Arabia Saudită pentru a elimina un rival

Preşedintele yemenit Ali Abdallah Saleh a încercat "într-adevăr" să îl elimine, cu ajutorul involuntar al saudiţilor, pe generalul Ali Mohsen al-Ahmar, care în prezent este de partea contestatarilor, dezvăluie luni un cotidian norvegian citând o notă diplomatică americană.

25 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Preşedintele yemenit a încercat să înşele Arabia Saudită pentru a elimina un rival

WikiLeaks: Preşedintele yemenit a încercat să înşele Arabia Saudită pentru a elimina un rival (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În iarna lui 2010, avioane de vânătoare saudite folosite pentru bombardarea rebelilor şiiţi care acţionau în Yemen din 2004 s-au îndreptat către o clădire, prezentată ca un important sediu al insurgenţilor, scrie Aftenposten, citând o telegramă a ambasadei Statelor Unite la Riyad.

Operaţiunea a fost abandonată in extremis când piloţii saudiţi şi-au dat seama că se pregăteau să bombardeze cartierul general al lui Ali Mohsen al-Ahmar.

Potrivit Aftenposten, Ali Mohsen al-Ahmar era atunci "un aliat apropiat şi cel mai mare rival la preşedinţie" al lui Ali Abdallah Saleh.

"Având în vedere acestea, Saleh a încercat într-adevăr să se debaraseze de un potenţial rival" conchide cotidianul norvegian, care susţine că dispune de toate cele 250.000 de documente diplomatice pe care le deţine WikiLeaks.

Contrar obiceiurilor sale, cotidianul nu a publicat telegrama în original pe site-ul său de Internet.

Această notă diplomatică, a cărei dată de redactare nu a fost precizată, relatează despre o întâlnire "secretă" din 6 februarie 2010, între diplomaţi americani şi adjunctul ministrului saudit al Apărării, Khaled Ben Sultan.

Comandantul regiunii nord-est şi al primei divizii blindate, generalul Ali Mohsen al-Ahmar, s-a remarcat la 21 martie când a anunţat că se alătură manifestaţiilor împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.

Într-un comunicat citit în numele său de purtătorul lui de cuvânt Askar Zail, generalul Ahmar i-a cerut duminică preşedintelui Saleh să plece "în numele revoltei" poporului yemenit şi a promis să contribuie la "reuşita revoltei paşnice a tinerilor prin toate mijloacele şi indiferent de preţul plătit".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici