WikiLeaks: Statele Unite au refuzat să acorde vize mai multor oficiali bulgari de rang înalt

Ambasada SUA la Sofia a respins cereri de obţinere a vizei pentru Statele Unite, depuse de oficiali de rang înalt din instituţiile bulgare, inclusiv serviciile de securitate, sau de oameni de afaceri influenţi, potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks şi citate de site-ul Novinite.com.

19 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Statele Unite au refuzat să acorde vize mai multor oficiali bulgari de rang înalt

WikiLeaks: Statele Unite au refuzat să acorde vize mai multor oficiali bulgari de rang înalt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nota datează din iulie 2005 şi a fost redactată de ambasadorul american la Sofia din acea perioadă, James Pardew, ea cuprinzând o listă cu mai multe nume de oficiali bulgari suspectaţi de implicare în crima organizată.

Aproape toate persoanele de pe această listă au fost respinse în solicitarea lor de a obţine o viză pentru Statele Unite, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului bulgar 24 Ceasa.

Conform publicaţiei, judecătorul de la Curtea Constituţională Gheorghi Petkanov a fost sfătuit, încă din perioada în care era ministru de Interne în Cabinetul fostului ţar Simenon de Saxa-Coburg, să nu depună dosarul pentru obţinerea unei vizei, deoarece va fi refuzat.

În plus, adjunctul directorului Agenţiei de stat pentru securitate naţională (DANS), Ivan Draşkov, a obţinut doar o viză de călătorie. Acesta a afirmat însă, pentru 24 Ceasa, că menţine contacte zilnice cu diplomaţii americani şi că a călătorit de două ori în Statele Unite pentru a se întâlni cu angajaţi ai CIA, chiar în perioada mandatului lui Pardew.

A fost refuzată acordarea de vize europarlamentarului de extremă dreaptă, membru al partidului Ataka, Slavi Binev, omului de afaceri controversat şi fost angajat DANS Aleksei Petrov, omului de afaceri Hristo Kovaci, în prezent acuzat de evaziune fiscală la scară largă, precum şi altor politicieni şi oficiali bulgari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici