WikiLeaks: SUA consideră că unii oficiali de la Vatican "manifestă urme de sentimente antisemite"

Diplomaţii americani apreciază că unii oficiali de rang înalt de la Vatican "manifestă urme de sentimente antisemite", potrivit unei telegrame diplomatice divulgate de site-ul WikiLeaks.

69 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA consideră că unii oficiali de la Vatican "manifestă urme de sentimente antisemite"

WikiLeaks: SUA consideră că unii oficiali de la Vatican "manifestă urme de sentimente antisemite" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegrama a fost transmisă de site-ul WikiLeaks cotidianului american The New York Times şi altor instituţii de presă.

Potrivit New York Times, o telegramă diplomatică americană din 2002 arată că "în pofida unor reale progrese" în relaţiile Vaticanului cu comunitatea evreiască, în timpul Papei Ioan Paul al II-lea, unii membri ai ierarhiei catolice "manifestă urme de sentimente antisemite".

Documentul citează un "oficial vârstnic de origine franceză" care se plânge: "Atenţia puternică (a administraţiei americane) pentru antisemitismul modern european derivă din influenţa excesivă a evreilor în presa şi Guvernul nostru".

Alţi oficiali de la Vatican, ale căror nume nu sunt menţionate, sunt de asemenea citaţi în telegramă, declarând că unele anchete judiciare împotriva Bisericii "sunt opera judecătorilor evrei care au prea multă influenţă" în Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici