WikiLeaks: SUA, îngrijorate de intenţia Franţei de a vinde Rusiei nave Mistral

Statele Unite şi-au exprimat în februarie, în faţa Franţei, "îngrijorarea" faţă de proiectul de vânzare de nave de război Mistral către Rusia, văzând în această decizie un "mesaj inadecvat" trimis Moscovei, potrivit unei telegrame diplomatice americane date publicităţii de WikiLeaks.

87 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA, îngrijorate de intenţia Franţei de a vinde Rusiei nave Mistral

WikiLeaks: SUA, îngrijorate de intenţia Franţei de a vinde Rusiei nave Mistral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această telegramă diplomatică, una dintre cele 250.000 dezvăluite de site-ul de Internet WikiLeaks, este un rezumat al unei întrevederi între ministrul francez al Apărării, Herve Morin, şi omologul său american, Robert Gates, cu ocazia unei vizite a acestuia din urmă la Paris, la 8 februarie.

În timpul unui tur de orizont al problemelor internaţionale, cei doi oficiali au evocat vânzarea de nave de tip Mistral.

Secretarul Apărării a explicat i-a explicat lui Herve Morin că o astfel de vânzare "ar trimite un mesaj inadecvat Rusiei şi aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est", scrie cel care a redactat telegrama.

La încheierea acestei întrevederi, Robert Gates a afirmat în faţa presei că subiectul a fost discutat şi a făcut obiectul unui "schimb de opinii aprofundat".

Pentru ministrul francez, vânzarea nu schimbă cu nimic capacităţile militare ale ruşilor.

Robert Gates a răspuns că îngrijorarea Statelor Unite nu este legată de caracteristicile navelor, ci de "mesajul" politic al unei astfel de vânzări, mai ales faţă de ţări din Europa de Est, care "în continuare nu au încredere în Rusia şi nu ştiu până unde pot avea încredere în Occident".

"Secretarul Apărării a subliniat că democraţia rusă a dispărut şi că Guvernul este o oligarhie condusă de serviciile de securitate. Preşedintele (Dmitri) Medvedev are o viziune mai pragmatică pentru Rusia decât premierul (Vladimir) Putin, dar în realitate sunt puţine schimbări", relatează autorul documentului.

Mistral este o navă de proiectare şi comandă capabilă să transporte elicoptere şi tancuri. Franţa este în negociere cu Moscova din 2009 pentru a-i vinde până la patru astfel de nave. O astfel de vânzare către Rusia ar constitui o premieră pentru o ţară membră NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici