- Home
- Economic
- PRAHOVA, (22.10.2016, 12:10)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului
Unele dintre cele mai apreciate produse de păstrăv din România se găsesc la Valea Doftanei, unde singurul producător tradiţional autorizat din Prahova, o firmă condusă de un avocat şi un fiziokinetoterapeut, face zacuscă şi cârnaţi din peşte.
1749 afișări
REPORTAJ: Un avocat reinventează la Valea Doftanei produsele tradiţionale cu ajutorul păstrăvului
Povestea afacerii a început în anul 2005, când Laura Boncu şi soţul ei au decis atunci să reamenajeze o păstrăvărie din localitatea Valea Doftanei, judeţul Prahova.
Au lăsat în urmă carierele şi au dezvoltat o afacere de la zero.
"Soţul meu, născut la Valea Doftanei şi copilărind aici, a fost la studii silvice la Bucureşti, apoi a trăit la Paris timp de 5 ani. A venit într-o vacanţă de două săptămâni în România în 2005 şi nu a mai plecat înapoi. Eu de specialitate sunt kinetoterapeut, lucram la propriul meu cabinet de recuperare medicală şi întreţinere corporală din Breaza. L-am însoţit pe soţul meu şi l-am ajutat administrativ la îndeplinirea pasiunii lui de a creşte păstrăvi şi a-i prelucra prin coacere şi afumare, îndeletnicire preluată de la bunicul lui", a spune Laura Boncu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Klaus Iohannis, decorat în SUA: Președintele României primește în această noapte premiul Distinguished International Leadership Award pentru 2024
-
Certificate de naştere şi de deces în format digital în mai multe oraşe din ţară
-
Cazurile de rujeolă cresc din nou în Europa, cu România pe loc fruntaş
-
UE, acord privind profiturile de pe urma mărfurilor ruseşti: 90% din fonduri vor fi folosite pentru a ajuta militar Ucraina
Laura a renunţat la cabinetul de fiziokinetoterapie şi a învăţat tainele creşterii păstrăvilor. Cu timpul, foştii pacienţi au devenit chiar clienţii păstrăvăriei.
"Într-adevăr, am renunţat la meseria mea de fiziokinetoterapeut unde avem rezultate remarcabile cu pacienţii, pentru a face altceva. El ( n.r. soţul) a renunţat la meseria lui de avocat pentru această fermă piscicolă, dar nu ne pare rău, doar că aşa a vrut Dumnezeu pentru noi să creştem păstrăvi în mediul lor natural şi să punem pe mesele românilor un păstrăv natural şi sănătos, neforţat cu antibiotice şi furajat intensiv, păstrăvi care sunt în curs de certificare ECO. Un produs atestat de MADR ca produs tradiţional, pe care intenţionăm să îl atestăm şi la nivelul UE", a adăugat Laura Boncu.
Potrivit Laurei, firma lor este singura cu atestat de producător tradiţional din judeţul Prahova, pentru păstrăvul afumat în cobză de brad, păstrăv copt şi afumat, zacusca de păstrăv şi cârnaţii de păstrăv.
"Nu este un secret anume pentru a produce un produs de o calitate excepţională, doar dăruire şi multă muncă, nu facem rabat la calitate, toate produsele sunt realizate manual, totul trece prin mâinile noastre, acest lucru necesită foarte mult timp", spun proprietarii afacerii.
Clienţi nu sunt doar din România, ci şi de peste hotare, din Germania, Franţa, Italia.
"Începând cu anul viitor ne gândim să accesăm şi fonduri europene pentru a amenaja o hală de procesare cu un rulaj mult mai mare şi pentru a extinde gama de produse. De exemplu, la zacuscă clienţii ne cer şi zacuscă de păstrav iute. Ne vom dezvolta pe produse în funcţie de cererea clienţiilor", dezvăluie Laura Boncu.
Un borcan de zacuscă de păstrav, realizat după reţetele bunicilor, costă 25 de lei, iar un kilogram de păstrav afumat şi copt se vinde cu 70 de lei.
Preţurile sunt date de calitatea şi de modul în care sunt realizate produsele, asigură proprietarii păstrăvăriei. De exemplu, zacusca are în compoziţie 85% file de păstrav afumat.
Citește pe alephnews.ro: NATO va schimba abordarea față de Ucraina. Ce dezvăluie documentul exclusiv obținut de Corriere della Sera, care ar urma să fie aprobat în iulie la Summit-ul NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul avertizează SUA că decizia de înghețare a livrărilor de armament ar putea periclita negocierile privind ostaticii: „SUA trebuie să pună presiune pe Hamas, nu pe Israel”
Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii, iar clădirile fantomă rezidenţiale domină orizontul
Dacă aţi avea de ales între a munci mai puţin şi a câştiga mai puţin sau a munci mai mult şi a câştiga mai mult, ce aţi alege? (Nu, să munceşti mai puţin şi să câştigi mai mult nu este o soluţie)
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după Revoluție l-a marcat pe fiul lui Nicolae Ceaușescu
PROSPORT.RO
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a medicilor: 'Este gravă starea lui'
CANCAN.RO
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe