Guvernul Tsipras, deranjat de intenţia UE de a impune noi sancţiuni Rusiei

Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plâns marţi şefei diplomaţiei Uniunii Europene Federica Mogherini că Guvernul său nu a fost consultat înainte ca UE să anunţe impunerea unor posibile noi sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anunţat Cabinetul acestuia.

2078 afișări
Imaginea articolului Guvernul Tsipras, deranjat de intenţia UE de a impune noi sancţiuni Rusiei

Alexis Tsipras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Declaraţia şefilor de stat şi de guverne a UE publicată astăzi (marţi) a fost difuzată ocolind procedura normală vizând să garanteze consensul statelor membre şi fără consimţământul Greciei", afirmă într-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, după victoria pe care a obţinut-o luni în alegerile legislative anticipate.

Această declaraţie "nu are asentimentul Greciei", se arată în comunicat.

Tsipras i-a transmis "nemulţumirea" Atenei lui Mogherini într-o convorbire telefonică. Reprezentanţa UE în Grecia a fost, de asemenea, informată.

O sursă europeană a dat asigurări pentru AFP că "procedura a fost respectată şi că toate ţările au fost consultate".

Procedura respectivă nu este scrisă, ca în cazul actelor legale şi cu caracter constrângător, ci are la bază principiul "cine nu spune nimic, consimte".

Iniţiativa europeană cu privire la Rusia a intervenit în plină tranziţie în plină tranziţie între Guvernul lui Antonis Samaras şi noul Guvern condus de către liderul Syriza (stânga radicală), care a depus jurământul marţi.

Poziţia pe care o va adopta Guvernul Syriza faţă de Moscova reprezintă o sursă de îngrijorare, în contextul în care partidul este criticat din cauza unei simpatii faţă de ruşi. În primăvara lui 2014, în perioada de vârf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de către membri ai Guvernului.

Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, încă de luni, care a recunoscut învingătorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marţi pe ambasadorul Chinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici