Măsuri de securitate consolidate în SUA, după atentatul eşuat din New York - VIDEO

Măsurile de securitate în Statele Unite au fost consolidate, după arestarea presupusului autor al atentatului eşuat de la New York, în timp ce ancheta continuă, în urma mărturisirilor făcute de Faisal Shahzad.

22 afișări
Imaginea articolului Măsuri de securitate consolidate în SUA, după atentatul eşuat din New York - VIDEO

Măsuri de securitate consolidate în SUA, după atentatul eşuat din New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tânărul american de origine pakistaneză, arestat luni seara în timp ce se afla, deja, la bordul unui avion cu destinaţia Dubai, urma să fie predat Parchetului.

El a fost inculpat marţi pentru "tentativă de utilizare a unor arme de distrugere în masă", "tentativă de comitere a unor crime în Statele Unite, prin intermediul unei reţele internaţionale teroriste", transport de explozibili şi tentativă de distrugere a unor clădiri. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pedepasa cu închisoarea pe viaţă.

În cadrul audierii la tribunal, el urmează să spună dacă pledează vinovat sau nevinovat.

Administraţia pentru Securitate Aeriană (TSA) a anunţat miercuri că a cerut companiilor aeriene să consulte la fiecare două ore, şi nu la fiecare 24 de ore, ca până în prezent, lista cu pasagerii care au primit interdicţie de zbor.

Numele lui Faisal Shahzad a fost adăugat acestei liste, care cuprinde aproximativ 2.500 de persoane, cu doar câteva ore înainte de îmbarcarea acestuia, care a fost autorizată de către compania Emirate Airlines.

Purtătorul de cuvânt al casei Albe, Robert Gibbs, a dat asigurări că o anchetă era în curs, pentru a stabili modul cum suspectul ar fi putut scăpa în câteva minute.

Această nouă tentativă de atac pe teritoriul american produce îngrijorare. În special la New York, oficialii au convingerea că oraşul este o ţintă privilegiată a teroriştilor.

"Trebuie să fim vigilenţi fără încetare, deoarece New York-ul simbolizează America şi pentru că ei vor să ne ucidă", a declarat şeful poliţiei oraşului, Raymond Kelly.

Numărul de patrule la metrou a fost sporit, prezenţa poliţiştilor în cartiere de interes turistic, precum Times Square, unde a fost parcată maşina-capcană, a fost suplimentată, dar şi în sudul cartierului Manhattan, unde se află Bursa şi sediile tribunalelor federale.

Confrom anchetei, Faisal Shahzad a condus şi abandonat în Times Square, sâmbătă după-amiaza, cu puţin timp înainte de deschiderea teatrelor pe Broadway, un automobil Nissan, cu tracţiune integrală, la bordul căruia se afla un dispozitiv exploziv, realizat din petarde, canistre cu benzină şi butelii cu gaze. În pofida unui început de explozie, nu s-au înregistrat răniţi, deoarece doi vânzători ambulanţi, văzând fum ieşind din maşină, au alertat poliţia.

Tânărul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost interogat toată ziua de marţi de către FBI şi unităţi speciale în lupta împotriva terorismului, care încearcă să afle dacă tentativa de atentat are vreo legătură cu Pakistanul.

Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, ministrul pakistanez al Afacerilor Externe, Shah Mehmood Qureshi, a apreciat că acest atac eşuat ar reprezenta o măsură de "represalii", ca reacţie faţă de raidurile avioanelor americane fără pilot, care au luat ca ţinte liderii talibani.

Conform plângerii depuse marţi la grefa tribunalului, Faisal Shahzad ar fi fost antrenat în scopul confecţionării de explozibili, în Pakistan. El a petrecut aproximativ cinci luni în regiunea Waziristan, revenind la New York singur, fără soţie şi copii, care au rămas acolo, cu doar câteva săptămâni înaintea acestei operaţiuni eşuate.

Neprezentarea tânărului în faţa judecătorului, marţi, nu a fost motivată.

La Karachi, autorităţile au anunţat arestarea a două persoane, care au primit apeluri formate de pe telefonul mobil al acestuia.

Preşedintele american, Barack Obama, a subliniat caracterul "crucial" al vigilenţei cetăţenilor. El i-a sunat pe cei doi vânzători ambulanţi, care au descoperit vehiculul suspect şi au alertat forţele de ordine.

"Acest caz reaminteşte despre epoca violentă în care trăim", a spus preşedintele.

"În lume, dar şi la noi, aici, există oameni care sunt gata să-i atace pe cetăţenii noştri şi care ar masacra bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi, în lupta lor sângeroasă", a adăugat Obama. "Nu-i opreşte nimic", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici