Pentagon: Cartea despre raidul împotriva lui Osama ben Laden conţine informaţii clasificate

Cartea scrisă de un fost membru al trupelor speciale americane pe tema operaţiunii care a condus la eliminarea lui Osama ben Laden conţine informaţii sensibile şi clasificate care ar necesita o acţiune judiciară, anunţă Pentagonul.

295 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Cartea despre raidul împotriva lui Osama ben Laden conţine informaţii clasificate

Cartea despre raidul împotriva lui Osama ben Laden conţine informaţii clasificate, anunţă Pentagonul

"Apreciem că această carte conţine informaţii clasificate", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, George Little, referindu-se la cartea "No Easy Day", care a fost publicată pe 4 septembrie.

Autorul ei, care a semnat-o cu pseudonimul Mark Owen, este unul dintre membrii "Team 6", unitatea specială care a participat la operaţiunea de eliminare a lui Osama ben Laden, pe 1 mai 2011.

În urmă cu câteva zile, juristul Pentagonului, Jeh Johnson, reamintea că Mark Qwen avea obligaţia de a nu divulga niciodată informaţii clasificate.

"No Easy Day" (O zi dificilă), a cărei publicare a fost devansată de la 11 la 4 septembrie şi care nu a fost supusă aprobării autorităţilor militare, este pezentată de către editură ca "o relatare la persoana întâi asupra misiunii care l-a ucis pe ben Laden". Cartea contrazice anumite aspecte ale raportului misiunii prezentat de către administraţia americană.

Autorul povesteşte ultimele clipe ale vieţii lui ben Laden care s-au scurs în momentul în care, urmând un alt militar Navy SEAL - forţe speciale de elită din cadrul Marinei Statelor Unite -, urcă scările reşedinţei din Abbottabad (Pakistan) către camera fostului şef al reţelei teroriste Al-Qaida.

El a povestit că ben Laden a fost ucis imediat de trupele de comando, deşi Pentagonul susţine că fostul lider Al-Qaida a fost împuşcat abia în momentul în care a fugit pentru a lua ceva din camera sa, sugerând că acesta ar fi vrut să ia o armă. "Angajamentul de a nu divulga informaţii secrete este valabil şi după ce un militar a părăsit serviciul activ", precizează juristul Pentagonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici