WikiLeaks: Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul vizând asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Premierul rus Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul care a vizat otrăvirea şi asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, a sugerat un diplomat american de rang înalt, potrivit unui document dezvăluit de WikiLeaks şi citat de Daily Mail în ediţia electronică de joi.

78 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul vizând asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

WikiLeaks: Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul vizând asasinarea lui Aleksandr Litvinenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kremlinul a respins ferm orice implicare, deşi chiar Litvinenko l-a acuzat pe Putin, în acea perioadă preşedinte, că s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu poloniu radioactiv, operaţiune care în final i-a provocat moartea, în anul 2006. Fostul agent KGB susţinea că a fost vizat de acest complot după ce a făcut dezvăluiri despre activităţile violente ale serviciilor secrete ruse, menite să asigure ascensiunea la putere a lui Putin.

Însă adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, este primul oficial de rang înalt care sugerează că Putin ar fi ştiut mai mult ca sigur de această asasinare, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

În această notă, Fried s-a întrebat dacă - "luând în considerare atenţia lui Putin pentru detalii" - "elemente necontrolate din serviciile de securitate ar putea acţiona (...) fără ca (Vladimir) Putin să fie informat".

Subliniind că Franţa ar trebui să adopte o linie mai dură faţă de Moscova, el a afirmat că ruşii se comportă cu o "tot mai mare încredere în forţele proprii, până în punctul în care devin aroganţi".

El s-a exprimat astfel cu doar două săptămâni înainte ca opozantul rus să înceteze din viaţă într-un spital din Londra, în urma otrăvirii cu poloniu 210, substanţă extrem de radioactivă.

Această notă diplomatică face parte dintr-o serie de mesaje publicate de site-ul Wikileaks, în care Rusia este descrisă ca un stat corupt, oficialii guvernamentali colaborând cu oligarhii şi membrii reţelelor de crimă organizată pentru a crea "un stat aproape mafiot".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici