Microrganisme rezistente la antibiotice. Acord pentru combaterea super-microbilor, semnat de marile companii farmaceutice internaţionale

Mai multe companii farmaceutice internaţionale au semnat un acord pentru o coordonare mai eficientă a eforturilor de combatere a microorganismelor rezistente la antibiotice, în timp ce la ONU urmează să se discute miercuri problema acestor super-microbi, scrie Financial Times pe pagina electronică.

694 afișări
Imaginea articolului Microrganisme rezistente la antibiotice. Acord pentru combaterea super-microbilor, semnat de marile companii farmaceutice internaţionale

Microrganisme rezistente la antibiotice. Acord pentru combaterea super-microbilor, semnat de marile companii farmaceutice internaţionale

Companiile farmaceutice, printre care se numără Johnson & Johnson, Pfizer şi AstraZeneca, afirmă că lumea se confruntă cu o "ameninţare uriaşă" reprezentată de microorganismele rezistente la antibiotice şi au căzut de acord să respecte un cod de conduită voluntar care are drept scop să amelioreze această problemă.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că dacă răspândirea super-microbilor nu este curmată atunci boli infecţioase banale ar deveni din nou incurabile.

Companiile farmaceutice s-au angajat să rezolve problema poluării generate de fabricile de medicamente, care adesea deversează reziduuri toxice în apele curgătoare, fapt ce permite dezvoltarea microorganismelor rezistente la antibiotice.

Companiile semnatare au căzut de acord să educe publicul şi personalul medical în privinţa utilizării prudente a antibiocticelor, în contextul temerilor că folosirea abuzivă a acestor medicamente a făcut microorganismele mult mai rezistente.

Luni, Banca Mondială a publicat un raport în care avertizează că microorganismele rezistente la antibiotice ar putea provoca efecte economice în plan global similare cu cele ale crizei financiare din anul 2008.

Până în 2050, produsul global brut anual ar înregistra o scădere de până la 3,8%, statele cu venituri mici urmând a fi cele mai afectate în această situaţie.

"Spre deosebire de criza financiară, nu ar exista perspectiva unei redresări ciclice pe termen mediu, deoarece impactul economic al super-microbilor ar persista", au mai avertizat autorii raportului.

Pe lista celor 13 companii care au semnat acordul se numără GlaxoSmithKline, Allergan, Roche, Merck, Novartis şi Sanofi.

Miercuri, în cadrul unei întâlnirei la nivel înalt, cu ocazia Adunării Generale a ONU, urmează să discute problema microorganismelor rezistente la antibiotice, fapt ce semnalează îngrijorarea liderilor lumii în ceea ce priveşte această chestiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici