Coronavirus: 6000 de experţi din sănătate s-au alăturat unei mişcării globale anti-carantină

  • Mii de oameni de ştiinţă şi experţi în sănătate s-au alăturat unei mişcări globale care avertizează despre „îngrijorări grave” legate de politicile de carantină în combaterea Covid-19.
  • Aproape 6.000 de experţi spun că abordarea are un impact devastator asupra sănătăţii fizice şi mentale, precum şi a societăţii.
  • Aceştia solicită ca protecţia să se concentreze asupra celor vulnerabili, în timp ce oamenii sănătoşi să îşi continuă viaţa.
  • Declaraţia a provocat dispute în comunitatea ştiinţifică.
7042 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: 6000 de experţi din sănătate s-au alăturat unei mişcării globale anti-carantină

Coronavirus: 6000 de experţii din sănătate s-au alăturat unei mişcării globale anti-carantină

Şaizeci şi şase de medici din Marea Britanie, inclusiv doctorii TV Phil Hammond şi Rosemary Leonard şi un număr de medici care au deţinut funcţii de conducere la Asociaţia Medicală Britanică, i-au scris secretarului de sănătate, spunând că nu se pune suficient accent pe „daunele necovide”. în luarea deciziilor, relatează BBC.

Ce este Marea Declaraţie Barrington?

Mişcarea a început în SUA. Declaraţia a fost acum semnată de aproape 6.000 de oameni de ştiinţă şi experţi medicali din întreaga lume.

Aceştia spun că menţinerea politicilor de carantină până când este disponibil un vaccin ar provoca „daune ireparabile, cu persoanele defavorizate afectate în mod disproporţionat”.

Prejudiciile pentru sănătate citate includ:

  • rate mai mici de vaccinare în rândul copii
  • înrăutăţirea îngrijirii pacienţilor cu boli de inimă şi cancer
  • deteriorarea moralului şi stării menatle în rândul populaţiei

Pe măsură ce imunitatea creşte în populaţie, riscul de infecţie pentru toţi - inclusiv pentru cei vulnerabili - scade, spun ei. Şi aceasta ar fi o abordare mult mai „plină de compasiune”.

Sursă: Grafic întocmit de BBC pe baza datelor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA

Declaraţia recomandă o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile, inclusiv testarea periodică a lucrătorilor din domeniul îngrijirii. Persoanele pensionate care locuiesc acasă ar trebui să primească alimente şi alte elemente esenţiale. Şi, atunci când este posibil, ar trebui să întâlnească membrii familiei într-un spaţiu exterior, decât înăuntru. Măsuri simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor şi rămânerea acasă atunci când este bolnav, ar trebui să fie practicate de toată lumea.

Dar:

  • persoanelor tinere cu risc scăzut ar trebui să li se permită să lucreze normal
  • şcolile şi universităţile ar trebui să fie deschise pentru predarea faţă în faţă
  • activităţile sportive şi culturale ar putea relua şi restaurantele redeschise

Ce spun alţi experţi?

Deşi este clar „bine intenţionată”, declaraţia are defecte etice, logistice şi ştiinţifice profunde, spune dr. Stephen Griffin, profesor asociat al şcolii de medicină a Universităţii din Leeds.

Vulnerabilii provin din toate categoriile sociale şi merită să fie „trataţi în mod egal”.

Între timp, expertul în biologie celulară al Universităţii din Reading, dr. Simon Clarke, spune că rămâne neclar dacă imunitatea de turmă este chiar realizabilă.

"Şi nu ştim cât de eficace sau de lungă durată va fi imunitatea post-infecţie a oamenilor".

Unii experţi spun că cel mai probabil scenariu este că imunitatea nu este de termen lung, dar viitoarele reinfecţii devin mai uşoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici