Coronavirus: România se hrăneşte din Fondul de solidaritate al UE

Comisia Europeană a finalizat plăţile de asistenţă din Fondul de solidaritate al UE (FSUE) pentru a face faţă situaţiei de urgenţă sanitară generate de coronavirus către 19 ţări, printre care şi România, valoarea fiind de aproape 385,5 milioane de euro.

335 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: România se hrăneşte din Fondul de solidaritate al UE

Coronavirus: România se hrăneşte din Fondul de solidaritate al UE

Această sumă se adaugă sumei de 132,7 milioane de euro, plătite în 2020 statelor membre care au solicitat o plată în avans.

17 state membre şi 3 ţări candidate au solicitat sprijin din FSUE: Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România şi Spania. Albania, Muntenegru şi Serbia.

În contextul urgenţei sanitare provocate de pandemia de COVID-19, sprijinul financiar acordat prin FSUE finanţează asistenţa medicală, achiziţionarea şi administrarea de vaccinuri, echipamente individuale de protecţie şi dispozitive medicale, costurile asistenţei medicale, analizele de laborator, sprijinul de urgenţă acordat populaţiei şi măsurile de prevenire, monitorizare şi control al răspândirii bolii, protejând astfel sănătatea publică.

„Uniunea Europeană a fost unită în faţa pandemiei de coronavirus şi a făcut dovada solidarităţii într-un moment dificil. FSUE este un simbol clar în acest sens, oferind o mână de ajutor ţărilor pentru a face faţă urgenţei sanitare fără precedent, atât statelor membre ale UE, cât şi ţărilor aflate în proces de aderare la Uniune”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Ultimele ţări „alimentate”: Albania şi Muntenegru

„De la începutul pandemiei, suntem alături de partenerii noştri din Balcanii de Vest. Mă bucur că Albania, Muntenegru şi Serbia au putut beneficia de sprijinul FSUE. Aceasta este încă o dovadă a angajamentului UE de a sprijini regiunea în lupta împotriva coronavirusului, oferind, acolo unde este posibil, acces la aceleaşi mecanisme de asistenţă la care au acces statele noastre membre”, a adăugat comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi.

Dintre ţările candidate care au solicitat sprijin din FSUE, Albania şi Muntenegru au primit sprijin financiar la sfârşitul anului 2021, în timp ce pentru Serbia semnarea acordului de delegare este în curs de desfăşurare, iar asistenţa financiară din FSUE urmează să fie plătită la scurt timp după semnare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici