Gheorghiţă, despre noua varianta Epsilon: Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv

Atât timp cât există circulaţie intensă a virusului SARS-CoV-2 în mijlocul populaţiei, există probabilitate de adaptare a virusului, precum şi de acumulare de noi mutaţii, afirmă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

5260 afișări
Imaginea articolului Gheorghiţă, despre noua varianta Epsilon: Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv

Gheorghiţă, despre noua varianta Epsilon: Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv

Această variantă a fost prima dată identificată în California, Statele Unite, prezintă trei mutaţii şi este rezistentă atât la anticorpii generaţi de vaccinurile ARN mesager (Pfizer şi Moderna), cât şi la cei produşi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.

„Varianta Epsilon, după cum ştim în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes şi nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi prin vaccinare. Această o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El admite că pot apărea noi mutaţii ale virusului SARS-COV2.

„Atâta timp cât avem circulaţie intensă a virusului în populaţie există probabilitate de adaptare a virusului şi a acumula noi mutaţii. Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent şi pot să-i confere acele capacităţi de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecţia vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, conchide preşedintele CNCAV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici