Imunolog: Un lockdown între 10 decembrie şi 10 ianuarie poate salva mii de vieţi

Un lockdown între 10 decembrie şi 10 ianuarie poate salva mii de vieţi, este de părere imunologul Radu Tudor Ciornei, deputat USR. El consideră şi că România a pierdut în mod lamentabil lupta cu pandemia: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, toate ar fi fost ocupate”.

8492 afișări
Imaginea articolului Imunolog: Un lockdown între 10 decembrie şi 10 ianuarie poate salva mii de vieţi

Imunolog: Un lockdown între 10 decembrie şi 10 ianuarie poate salva mii de vieţi

Radu Ciornei, deputat de Suceava, afirmă că, la un an de la administrarea primului vaccin, situaţia epidemiologică este dramatică în toată România: „succesul savanţilor în a descoperi un vaccin eficient, modern, într-un timp scurt a fost imediat umbrit de asaltul unor forţe oculte, tenebroase, cu mentalitate de ev mediu timpuriu, grupate chiar şi sub egida unor partide şi mişcări care au înlocuit în minţile oamenilor neinformaţi, incapabili de a procesa informaţia ştiinţifică, teama de virus cu teama de vaccin şi lipsa de respect pentru comunitatea medicală. Jonglând cu termeni precum <libertate>, <dictatură medicală>, <neam>, <naţiune>, <genocid>, <experiment>, aceşti negustori cinici ai morţii au indus o ură nejustificată faţă de singurul mare atu pe care îl avem în lupta cu boala: vaccinul. Au sădit frici cumplite faţă de manevre medicale normale, cum ar fi, de exemplu, administrarea de oxigen, au glorificat tratamente cu eficienţă îndoielnică şi încurajează administrarea haotică, la domiciliu, de pilule cu provenienţă dubioasă”.

Din punctul de vedere al imunologului, România a pierdut în mod lamentabil lupta cu pandemia: „după ce reuşisem, prin starea de urgenţă, să evităm valul 1, am risipit acest timp, cu o inconştienţă crasă, dublată de atitudinea antivaccinistă sau pasivă a unor forţe politice sau religioase. Era momentul în care toată clasa politică, însoţită de preşedinte, influenceri şi lideri spirituali, să dea un singur mesaj. Mesajul de viaţă, mesajul încrederii în ştiinţă, nu în bezna minţii. Voi evita să pronunţ nume, să arăt cu degetul forţele acestea, pentru că doresc să vă aduc o perspectivă ştiinţifică asupra dezastrului în care ne aflăm”.

La întrebarea care este indicatorul ce consfinţeşte succesul sau, dimpotrivă, eşecul în lupta cu pandemia, Radu Ciornei răspunde: „numărul de decese raportate la milionul de locuitori, spre deosebire de numărul de persoane testate pozitiv, este cel mai precis indicator demografic în acest război cu virusul. România a urcat cu repeziciune, în ultimele luni, de pe locul 40 pe locul 9 în acest clasament negru şi, după estimările mele, nu ne vom opri până nu vom ajunge pe locul 1 în Europa şi pe locul 2 în lume, după Peru. Deocamdată, în Romania au decedat 2.700 de locuitori dintr-un milion, însă populaţia este calculată la peste 19 milioane, ceea ce, cred eu, este fals, cifra reală a deceselor pe milion fiind cu cel puţin 20% mai mare”.

Deputatul mai crede că nu putem face nimic pe termen scurt, însă pe termen mediu şi lung, la această rată de infectare şi ocupare a paturilor în ATI doar vaccinarea masivă poate diminua treptat rata deceselor: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, să ştiţi că toate ar fi fost ocupate, pentru că dorim ca formele medii să beneficieze de cel mai bun tratament. Vaccinarea nu este un remediu miraculos cu eficacitate de 100%, însă, cu siguranţă, descreşte probabilitatea unor forme grave de boală cu 90%. Odată ce pacienţii se prezintă în UPU cu forme foarte grave, acel punct de la care afectarea pulmonară şi sistemică este foarte greu de tratat este depăşit, boala devine o loterie în care Tocilizumabul, anticorpii monoclonali sau Remdesivirul nu mai au aceeaşi eficienţă ca în cazul în care aceste medicamente sunt administrate la primele semne de agravare a unei forme medii”.

Personal, Ciornei le aduce „un reproş primarilor de ţară, medicilor şi preoţilor, oameni care, dacă doresc şi fac echipă, într-o zi pot vaccina jumătate din comunitatea lor. Aşa cum ies sate întregi la vot în 12 ore puteau fi şi vaccinaţi. Nu s-a putut? Nu! Nu aţi vrut, iar sângele celor decedaţi este pe mâinile celor care au dat din umeri în loc să îndemne la inteligenţă colectivă în loc de isterie în masă!”.

Imunologul menţionează şi şcolile: „Voi fi scurt şi tranşant. În acest moment al pandemiei, în care mor într-o zi mai mulţi oameni decât are România membri ai Parlamentului, sau dacă ar cădea toate aeronavele Tarom trimise în teritoriu, şcoala nu poate fi deschisă. Cu acest grad de ocupare în ATI, a trimite şcoala şi absolut tot ce se poate în online şi munca de la domiciliu sunt o obligaţie. Ceea ce fac astăzi guvernanţii prin neinstituirea stării de urgenţă la acest grad de încărcare în spitale şi rată de decese este genocid. Eu cred că un lockdown între 10 decembrie şi 10 ianuarie, ce va fi hulit şi de comercianţi, şi de multe alte categorii, poate salva câteva mii de vieţi, până în luna aprilie. Şi nu uitaţi că până în aprilie vom avea victime din rândul elevilor. Nu mulţi, dar mă întreb cam cum se poate duce un ministru să le explice celor 50 de elevi şi 3.000 de contacţi ce vor muri pentru ca şcolile să fie deschise şi să putem să umplem sacii de Crăciun, că ei sunt sacrificaţi pentru binele economiei, României, turismului şi pentru că negustorii morţii au microfonul deschis şi în media, şi în Parlament”.

Ciornei crede că vaccinarea trebuia condiţionată de rata de infectare din comunitate, nu cel înregistrat în rândul cadrelor didactice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici