Matei Balş este spital COVID-19 de un an. Dr. Adrian Marinescu: „Acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”

  • Medicii de la Institutul Matei Balş au tratat primii pacienţi infectaţi cu COVID-19.
  • Spitalul a avut perioade când a atins capacitatea maximă de internaţi.
  • După incendiul din pavilionul cinci au rămas cu o treime de paturi în minus.
  • Medicii care tratează pacienţii se ocupă şi de vaccinarea celor care au învins lupta cu boala.
1883 afișări
Imaginea articolului Matei Balş este spital COVID-19 de un an. Dr. Adrian Marinescu: „Acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”

Matei Balş este spital suport COVID-19 de un an. „Acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”

Institutul Matei Balş se ocupă de pacienţi cu COVID-19, de un an. Cadrele medicale de aici au spart barierele şi au stat cel mai aproape de virus. Au fost acolo pentru fiecare om în nevoie de tratament, de îngrijire medicală, de oxigen. Oameni care au petrecut un an printre coronavirus şi tulpinile lui. 
 
„Au fost atât de imprevizibile situaţiile, erau atât de puţine lucruri pe care le ştiam la început, încât cred că pentru noi toţi, sigur pentru noi personalul medical în primul rând pentru că am trăit toate aceste evenimente în Institut, dar acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.
 
„Ştim unele lucruri, ştim cum să abordăm situaţia, ştim cum să transmitem poate mai bine calmul către pacient”, a continuat acesta.
 
Au muncit la foc automat, fără timp liber sau pauze de ţigară şi, de multe ori, fără odihnă. S-au plimbat încontinuu printre paturile bolnavilor şi i-au îngrijit aşa cum au ştiut mai bine.  Au stat zile în şir îmbrăcaţi în cosmonauţi şi şi-au văzut familiile foarte rar. Cam aşa a arătat ultimul an din vieţile cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş, spitalul care şi-a deschis uşile pentru toate cazurile grave de coronavirus de la primele cazuri până în prezent. 
 
„A fost o perioadă lunile trecute când am avut un număr extrem de pacienţi, camera de gardă era plină. Până acum am avut foarte multe cazuri, cu mici variaţii, dar în permanenţă am avut o presiune mare, nu numai noi, toate spitalele din circuitul covid. În momentul de faţă e mai bine, numai că există o creştere, creşte uşor numărul de cazuri, dare e o creştere constantă”, a spus dr. Adrian Marinescu.
 
Spiritul de echipă a fost un factor foarte important pentru cadrele medicale. Au fost uniţi şi s-au ajutat între ei. Viaţa profesională, însă,  i-a făcut pe medici să ajungă foarte puţin timp acasă, la familie. 
 
„Acasă ajungeai doar să dormi, să nu faci nimic altceva şi a fost o perioadă grea şi chiar dacă familia a înţeles, la un moment dat, şi ei ajung să obosească să-şi pună problema că nu se mai termină”, a mai spus medicul.
 
Apele nu sunt mai liniştite nici după un an de aglomeraţie în spital. După incendiul de luna aceasta din pavilionul cinci, spitalului îi lipsesc o treime din paturi, iar acum medicii care tratează pacienţii infectaţi cu COVID-19 se ocupă şi de vaccinarea celor care au trecut de virus. Spitalul are şi caravane mobile pentru persoanele care nu se pot deplasa către centrele de vaccinare.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici