Omul de ştiinţă care a secvenţiat primul varianta Omicron este îngrijorat de viteza schimbărilor

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobişnuit de mutaţii este un motiv de îngrijorare, potrivit lui Sikhulile Moyo, cercetătorul care a detectat pentru prima dată noua tulpină care s-a răspândit rapid în întreaga lume, scrie Bloomberg.

3083 afișări
Imaginea articolului Omul de ştiinţă care a secvenţiat primul varianta Omicron este îngrijorat de viteza schimbărilor

Omul de ştiinţă care a secvenţiat primul varianta Omicron este îngrijorat de viteza schimbărilor

Viteza mutaţiilor ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care a evoluat varianta şi se adaugă la enigma legată de cât de transmisibilă ar putea fi varianta.

Moyo, director al Botswana Harvard HIV Reference Laboratory şi cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat în cadrul unei şedinţe informative, că virusurile nu acumulează mutaţii într-o singură etapă. Având în vedere lipsa la nivel global a unei secvenţieri adecvate a coronavirusului, este foarte greu să ne dăm seama cât de repede s-a dezvoltat varianta Omicron.

"Încă încercăm să înţelegem cum au apărut atât de multe mutaţii într-un interval scurt de timp", a spus el. "Dacă vă uitaţi la liniile anterioare, dacă vă uitaţi la alfa, dacă vă uitaţi la beta, puteţi vedea că mutaţiile s-au acumulat în timp."

Una dintre teorii este că această tulpină s-a dezvoltat la o persoană cu imunitate compromisă care a găzduit virusul mult mai mult timp decât în mod normal. Totuşi, Moyo a avertizat că nu există dovezi în acest sens. O altă ipoteză analizată este dacă ar fi putut fi transferat de la oameni într-o gazdă animal, s-a adaptat relativ repede la acea gazdă şi apoi s-a mutat înapoi la oameni.

Când Moyo a secvenţiat prima dată proba, prelevată pe 11 noiembrie de la diplomaţi străini care au călătorit împreună în Botswana, varianta cu care semăna cel mai mult era B.1.1.263. Această variantă este cunoscută sub numele de linia U.A.E. şi a fost detectată pentru prima dată la începutul lunii aprilie 2020.

Când a studiat mai atent la B.1.1.1.263, a văzut că acea tulpină avea mai puţine mutaţii şi a exclus că ceea ce vedea era acelaşi lucru. După ce a cerut mai multe informaţii de la departamentul de sănătate din Botswana cu privire la persoanele de la care fuseseră prelevate probele pozitive, Moyo şi echipa sa şi-au adăugat descoperirile într-o bază de date internaţională la 23 noiembrie. Câteva ore mai târziu, un alt grup din Africa de Sud a raportat descoperiri similare, urmat de un alt grup din Hong Kong.

Având în vedere numărul mare de modificări ale lui Omicron, Moyo a crezut iniţial că acesta ar fi un virus slab. În schimb, acesta părea să fie capabil să se reproducă rapid şi să eludeze părţi ale sistemului imunitar, provocând un risc mai mare de reinfectare.

În Africa de Sud, cazurile zilnice confirmate de Covid-19 aproape că s-au cvadruplat începând de marţi, pe măsură ce varianta s-a răspândit în întreaga ţară, arătând cât de contagioasă poate fi noua tulpină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici