NEWS ALERT   România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea prioritate

  • România va administra doza trei de vaccin COVID-19.
  • Administrarea dozei trei ar putea începe mai devreme de 4 octombrie, anunţă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
  • Decizia va fi luată după o şedinţă din această săptămână.
14339 afișări
Imaginea articolului România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea prioritate

NEWS ALERT România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a spus, marţi, că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuşi la a face o formă severă, dar şi a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condiţiile în care există o transmitere accelerată a infecţiei cu varianta Delta.

„Săptămâna aceasta are loc o şedinţă de lucru, la care participă experţi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, în cadrul CNCAV şi vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani şi persoanele vulnerabile şi cu afecţiuni cronice, incluzând şi pe cei care sunt rezidenţi în centrele sociale, cămine şi pacienţii care sunt cu afecţiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus Gheorghiţă.

În momentul de faţă, în România este în curs de optimizare platforma de programare pentru cea de-a treia doză. Acelaşi lucru se întâmplă şi şi Registrul Unic Naţional al Vaccinărilor.

„La acest moment vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administrarea unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. Am transmis către MS, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecţiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza 3 adiţională, care va completa în schemele în schemele iniţiate pentru prima dată 3 doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză 3, care practic va consolida răspunsul imun”, a spus Gheorghiţă.

Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile şi pentru doza de rapel, doza booster la cel puţin 6 luni de la schema de vaccinare iniţială.

Vor primi a treia doză persoanele cu afecţiuni: oncologice, cu tumori solide, cât şi care au afecţiuni oncologice hematologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie trataţi anterior şi care se află în faza post-terapie oncologică, dar şi cei care au factori de risc agravanţi, care nu ţin de afecţiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică şi alte condiţii de imunodepresie. Alte categorii sunt pacienţii post-transplant, pacienţii cu afecţiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecţiuni neurovasculare şi neurovegetative, demenţe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale (Sindrom Down). Altă categorie: pacienţi cu imunodeficienţe moderate sau severe, datorate imunodeficienţelor primare, cum sunt pacienţi cu HIV în orice stadiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici