Video Toţi românii care se află la graniţa dintre Austria şi Ungaria vor putea tranzita Ungaria. Anunţul făcut de MAE

Bogdan Aurescu a anunţat că se va permite tranzitul tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria.

30699 afișări
Anunţul MAE:
 
Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români.

Soluţia agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În acelaşi timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorităţile ungare.
 
În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluţii optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetăţeni se află în situaţii similare, în limitele posibilităţilor concrete de acţiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecţie.
 
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în ţară 170 de cetăţeni români: 59 cetăţeni români care fuseseră blocaţi pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc şi 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alţi 78 de cetăţeni români au revenit în ţară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetăţeni români aflaţi în Portugalia, Maroc, Egipt şi Malta.
 
Totodată, MAE consideră că soluţii precum cele identificate împreună cu autorităţile ungare, care să permită cetăţenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranţă în ţările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esenţială pentru soluţionarea situaţiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea şi prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID-19.
 
În acelaşi timp, MAE apreciază că libera circulaţie a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici