Va putea un vaccin vechi de un secol să ajute la combaterea COVID-19? Cercetările recente oferă noi indicii

  • Un studiu a arătat eficacitatea vaccinului antituberculoză împotriva COVID-19
  • 6000 de lucrători din domeniul sănătăţii au fost imunizaţi
  • Vaccinul BCG s-a dovedit eficient şi pentru cei bolnavi de diabet, hipertensiune arterială
2410 afișări
Imaginea articolului Va putea un vaccin vechi de un secol să ajute la combaterea COVID-19? Cercetările recente oferă noi indicii

Sursa foto: profimedia

Soluţia împotriva virusului Covid-19 ar putea veni de la un vaccin vechi de mai bine de 100 de ani. Potrivit unui studiu realizat la scară largă de clinica Cedars-Sinai din SUA serul împotriva tuberculozei este asociat cu o probabilitate redusă de a contracta COVID-19.

Cercetările realizate pe un eşantion de 6000 de lucrători din domeniul sănătăţii au arătat că vaccinul împotriva TBC, cunoscut sub numele de BCG, fie  i-a protejat pe aceştia de virusul SARS-CoV-2, fie au făcut o formă uşoara a bolii.

De altfel, este bine cunoscut că BCG are un efect protector general împotriva unei game de boli bacteriene şi virale, inclusive infecţiile respiratorii. Bogdan Tamba, directorul centrului de cercetare dezvoltare in medicina experimentală la universitarea din Iaşi întăreşte această afirmaţie printr-o comparaţie între două modele de vaccinare din estul şi vestul Germaniei, unde în est BCG-ul face parte din schema obligatorie, iar în vest nu.

BOGDAN TAMBA, coordonator CEMEX: Sunt dovezi mult mai solide în legătură cu BCG-ul. Una dintre ipoteze este că ţările din estul Europei au o rată de infectare şi o severitate a bolii mai mică decât ţările din vest. Studiul sau datele bazându-se în primul rând pe Germania, unde severitatea bolii este mult mai mică în est versus vest.

Este clar că vaccinul BCG nu poate fi mai eficient împotriva virusului SARS-CoV-2 decât un vaccin dedicat, dar avantajul BCG-ului este acela că este un produs deja testat şi aprobat şi care şi-a dovedit eficacitatea şi lipsa efectelor secundare majore în ultimii 100 de ani.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici