SĂRBĂTOARE  20 martie 2023 - Sfinţii Cuvioşi Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit

  • Aceştia au fost monahi care au pătimit pentru credinţa lor în Hristos, când mănăstirea lor a fost atacată de păgânii etiopieni în secolul al VII-lea.
  • Ei au preferat să moară decât să fugă sau să se lepede de Dumnezeu
  • Astfel, ei sunt consideraţi martiri şi exemple de curaj şi dragoste creştină
405 afișări
Imaginea articolului 20 martie 2023 -  Sfinţii Cuvioşi Mucenici din Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit

Wikipedia Commons

Această sărbătoare comemorează martiriul a peste 60 de monahi care au trăit în secolul al VIII-lea în mănăstirea fondată în anul 478 de Sfântul Sava cel Sfinţit în pustia Iudeii. 

Ei au fost atacaţi şi ucişi de păgânii etiopieni care credeau că mănăstirea ascunde bogăţii materiale, potrivit Creştin Ortodox.

Monahii au refuzat să fugă sau să se lepede de credinţa lor în Hristos şi au primit cununa muceniciei cu curaj şi dragoste. Ei sunt consideraţi exemple de virtute monahală şi de mărturisire a credinţei ortodoxe.

Creştinismul secolului al VII-lea a fost marcat de conflicte politice şi religioase între Imperiul Bizantin şi Imperiul Persan, dar şi între Bizanţ şi arabi.

A fost o perioadă dificilă pentru Biserica Ortodoxǎ care a trebuit să apere credinţa dreaptǎ împotriva ereziilor monofizite şi iconoclaste. Totuşi, secolul al VII-lea a dat naştere unor mari sfinţi precum Maxim Mǎrturisitorul, Ioan Damaschin sau Andrei Criteanul.

De asemenea, s-au dezvoltat multe centre monahale precum Muntele Athos sau Lavra Sfântului Sava cel Sfinţit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici