A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul postat de Florin Călinescu/ "Doamna teatrului românesc" a construit, pe scenă, personaje memorabile - VIDEO

Actriţa Olga Tudorache a murit, marţi noaptea, anunţul fiind făcut de mai mulţi apropiaţi ai acesteia pe Facebook. Olga Tudorache avea 88 de ani şi era internată la Spitalul Elias din 9 octombrie.

5473 afișări
Imaginea articolului A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul postat de Florin Călinescu/ "Doamna teatrului românesc" a construit, pe scenă, personaje memorabile - VIDEO

Actriţa Olga Tudorache a murit

"Români, a murit OLGA TUDORACHE...! O ARTISTA cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea", a scris pe Facebook Florin Călinescu.



"Acum e liniste,Regina mea mamă! Va multumesc pentru tot!", a postat noaptea trecută actriţa Carmen Tănase.

"Telefonul a sunat din nou in noapte. Real, de data asta. Doamna Olga Tudorache a plecat... Regret din suflet! Am tot sperat", spunea medicul Monica Pop

Actriţa Olga Tudorache, care s-a stins din viaţa marţi noaptea, a lăsat în urmă prodigioasă carieră în film şi mai ales în teatru.

Actriţa Olga Tudorache s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz (judeţul Bacău). A absolvit Institutul de Teatru în anul 1951, clasa Moni Ghelerter şi Marioara Voiculescu, cu rolul Veta din spectacolul cu piesa "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale.

A jucat în zeci de filme şi a construit, pe scenă, personaje memorabile în peste 50 de piese, sub bagheta celor mai importanţi regizori români.

La fel de lungă este şi lista distincţiilor pe care le-a primit pentru activitatea sa în teatru, în cinematografie şi ca profesor universitar. În anul 2000, Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer. În 2006 a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce, iar în 2012, la finalul spectacolului "Portretul Doamnei T", Casa Regală a României i-a acordat distincţia "Nihil Sine Deo".

La 1 aprilie 2012, actriţei i s-a făcut rău pe când se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucând în piesa "Peşte cu mazăre" – spectacolul a fost întrerupt şi Olga Tudorache a fost dusă de urgenţă la Spitalul Elias, unde medicii au diagnosticat un accident vascular cerebral (AVC) tranzitoriu.

În 9 octombrie, Olga Tudorache a suferit un nou AVC şi a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias iar de joi, 12 octombrie, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit şi actriţa a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a aceluiaşi spital.

Extrem de rezervată în a da interviuri, extrem de discretă cu viaţa sa personală şi profesională, Olga Tudorache a făcut, cu câţiva ani în urmă, o mărturisire de credinţă ziarului Metropolis:

"Actorul trebuie să joace! Actoria este o muncă de disciplină. Ca milităria. Trebuie să fii în stare să faci un lucru în momentul în care ţi se cere, nu când ai chef. Acum! Se simte bine, nu se simte bine, actorul trebuie să joace.

«Nu mă simt bine» nu există pentru un actor, decât dacă este în spital. Dar dacă este pe scenă, trebuie să joace. Deci el trebuie să-şi disciplineze organismul, să-l obişnuiască să-l asculte. Sigur, nu e uşor, dar fără asta nu se poate…"

Olga Tudorache, recitând "Repetabila povară" de Adrian Păunescu:

 

 

Şi, parafranzând textul poemului, putem spune:

"Cine are actori, pe pământ nu în gând/ Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând..."

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici