Ana Blandiana a fost desemnată "Poetul European al Libertăţii"

Ana Blandiana a fost desemnată "Poetul European al Libertăţii", sâmbătă seara,19 martie, în cadrul celei de-a patra ediţii a competiţiei cu acelaşi nume, care este organizată de oraşul Gdańsk, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia.

Ana Blandiana a fost desemnată "Poetul European al Libertăţii" (Imagine: Sebastian Sascau/ Arhiva Mediafax Foto)

Ana Blandiana a câştigat marele premiu al competiţiei "Poetul European al Libertăţii" cu volumul "Patria mea A4", care a apărut în traducere Joannei Kornaś-Warwas în limba poloneză, în luna ianuarie 2016, premiul fiind acordat şi traducătoarei, conform regulamentului.

Pe lângă distincţia acordată, Ana Blandiana primeşte şi 100.000 de zloţi (104.720 de lei, conform cursului BNR din 20 martie: zlotul polonez = 1,0472 de lei).

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc sâmbătă seara, 19 martie, pe scena spectaculosului Teatru Shakespearian din Gdańsk, iar alegerea juriului a mers spre România, una dintre cele şapte ţări concurente, potrivit unui comunicat ICR Varşovia remis MEDIAFAX.

La fiecare doi ani, Gdańsk, oraşul polonez al libertăţii, devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului şi premiului "Poetul European al Libertăţii".

Şapte ţări europene concurează pentru acest premiu. În 2016, ele au fost România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia şi Macedonia.

Premiul este acordat atât poeţilor, cât şi traducătorilor.

Alegerea juriului, format din personalităţi literare şi culturale poloneze, a fost poetul român, Ana Blandiana, cu volumul "Patria mea A4".

Volumul a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an (2016), la Editura słowo/obraz terytoria, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii - libertatea - şi, în acelaşi timp, sunt caracterizate de valori artistice excepţionale.

Premiul "Poetul European al Libertăţii" este o distincţie specială, a cărei misiune este susţinerea poeziei europene, acest mediu deosebit de important, uneori neglijat.

La fiecare ediţie a concursului sunt nominalizaţi şapte autoare şi autori din şapte state europene. Ediţia din 2016 a fost ce-a de-a patra a acestei competiţii literare,

Nominalizarea este făcută de traducători, care propun, totodată, propria viziune a traducerii creatorilor aleşi.

Dintre cei şapte finalişti, câştigătorul este ales de un juriu format din traducători, poeţi, scriitori, critici şi reprezentanţi ai altor discipline aristice.

Alături de poetul premiat, care primeşte 100.000 de zloţi, este evidenţiat şi traducătorul, ceea ce este un lucru deosebit de important, căci adesea sunt uitaţi cei fără de care am rămâne închişi în limitele strâmte ale propriei limbi.

Totodata, Institutul Cultural Român (ICR) de la Varşovia aminteşte că organizează, în perioada 16-21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut.

În data de 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a întâlnit cu publicul la Librăria De Revolutionibus. În perioada 17-19 martie a participat la mai multe întâlniri la Gdańsk.

În 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sub egida EUNIC Varşovia, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la Premiul "Poetul European al Libertăţii".

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
ANA BLANDIANA ,
PREMIU ,
POETUL EUROPEAN AL LIBERTĂŢII
COMENTARII
  • Florin 9 mai 2016

    Mi.ai schimbat parerea despre ea :|

  • Liviu Chilian 20 mar 2016

    DA! Ana Kuman este cel mai vinovat caracter implkkt in CRIMA antiromânească-antiumană Pataievici(Constantinescu). Ea a forțat Alianța Civica sa'l impună pe Zsidanul schizofrenic împotriva lui N. Manolescu. Kumanca l'a făcut Fuhrer pe SSmit! Si'a cerut iertare in zadar

  • Liviu Chilian 20 mar 2016

    Nutresc o MILA profunda pt Ana Kuman("Blandiana"). Poeta LENINISTĂ pana in 1958. Poeta dejista. Poeta ceaușista. Poeta anticeausist-motanarpagicista. Poeta kkpIYDAlista. Dar, cea mai ORIBILA crima morala comisa de Cumanca, e impunerea CDR-Pataievici

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”