Angajaţii Bibliotecii Naţionale suspendă greva japoneză după întâlnirea cu Kelemen Hunor

Membrii Sindicatului Bibliotecarilor şi ai Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României au hotărât suspendarea grevei japoneze, în perioada 17 - 21 martie, ca urmare a stabilirii începerii negocierilor cu Ministerul Culturii (MC) privind corectarea Hotărârii de Guvern nr. 862/2013.

94 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Bibliotecii Naţionale suspendă greva japoneză după întâlnirea cu Kelemen Hunor

Angajaţii Bibliotecii Naţionale suspendă greva japoneză după întâlnirea cu Kelemen Hunor (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "în data de 13 martie, la sediul Ministerului Culturii a avut loc o întrevedere între Ministrul Culturii (MC), domnul Kelemen Hunor, şi Blocul Naţional Sindical, Sindicatul Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României şi Asociaţia bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României, în legătură cu situaţia creată ca urmare a emiterii HG nr. 862/2013".

Astfel, în timpul întrevederii, "s-a convenit începerea negocierilor privind corectarea HG nr. 862/2013". Data la care vor începe aceste negocieri urmează să fie comunicată de Ministerul Culturii.

În acest context, membrii Sindicatului Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României şi ai Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României au hotărât suspendarea grevei japoneze, declanşată pe 7 martie, în perioada 17 - 21 martie.

Pe de altă parte, membrii Sindicatului Bibliotecarilor şi ai Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României precizează că, "în cazul în care negocierile nu vor demara până la sfârşitul acestui interval, greva japoneză va fi reluată".

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a propus, joi, într-o întâlnire cu Blocul Naţional Sindical (BNS), amendarea HG nr. 862/ 2013, astfel încât spaţiile unde se organizează evenimentele culturale din incinta Bibliotecii Naţionale să fie în proprietatea şi administrarea bibliotecii.

Potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, în urma solicitării Blocului Naţional Sindical (BNS), joi, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Ministerului Culturii (MC) şi cei ai BNS, cu scopul de a facilita funcţionarea celor două instituţii şi de a identifica soluţii adecvate pentru problemele apărute în organizarea activităţii acestora.

Delegaţia ministerială a fost condusă de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în timp ce partea sindicală a fost reprezentată de Dumitru Costin, preşedinte BNS, Alexandra Crăsneanu, preşedinte FSBR, Cristian Şofron, secretar confederal BNS pentru ramura Cultură, Cristian Popescu, vicepreşedinte al Sindicatului din Biblioteca Naţională a României (BNR), Elena Bucur, preşedinte al Comisiei Legislative - Sindicatul BNR, şi Luminiţa Gruia, şef serviciu Tehnologia Informaţiei şi Comunicării (TIC).

"Adresându-se vicepremierului şi ministrului Culturii, Kelemen Hunor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au abordat o serie de chestiuni importante de organizare administrativă, printre care cea mai însemnată se referă la prevederile Hotărârii de Guvern nr. 862 din 6 noiembrie 2013. Sindicaliştii au solicitat constituirea unui grup de lucru care să aducă modificări la HG nr. 862 din noiembrie 2013 privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, modificarea datelor de identificare şi darea în administrarea Ministerului Culturii şi a Bibliotecii Naţionale a României a unui imobil aflat în domeniul public al statului", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Referitor la situaţia menţionată, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a propus amendarea Hotărârii de Guvern respective, astfel încât spaţiile unde se organizează evenimentele culturale din incinta Bibliotecii Naţionale de la parter şi mezanin, precum şi sălile de lectură să fie în proprietatea şi administrarea bibliotecii.

De asemenea, printre subiectele de pe agenda întâlnirii s-au aflat şi alte probleme cu care se confruntă lucrătorii din Biblioteca Naţională a României. Unul dintre aceste puncte se referă la insuficienţa personalului specializat din cadrul BNR, având în vedere faptul că numărul actual al angajaţilor acestei instituţii este de 261 de persoane, de aproape patru ori mai mic decât ar trebui, potrivit legislaţiei ce reglementează activitatea Bibliotecii Naţionale.

În acest sens, cele două delegaţii au convenit să continue discuţiile amiabile şi să găsească împreună soluţii eficiente, care să asigure desfăşurarea în bune condiţii a activităţii Bibliotecii Naţionale a României, se spune în comunicat.

Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României au anunţat, în data de 10 martie, continuarea grevei japoneze declanşate pe 7 martie, până la abrogarea HG 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia, în administrare directă, o treime din sediul instituţiei, potrivit unui comunicat remis la moment respectiv agenţiei MEDIAFAX.

Biblioteca Naţională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea şi punerea în valoare a patrimoniului documentar naţional, precum şi a fondului Românica, ce reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate, se arată pe site-ul instituţiei. De asemenea, Biblioteca Naţională a României organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi civilizaţiei româneşti şi asigură accesul liber la colecţiile sale - parte esenţială a memoriei poporului român - atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu şi informare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici