Angajaţii RADEF după 6 zile de proteste: Vom face plângeri penale împotriva a 9 miniştri ai Culturii

Sindicatul RomâniaFilm spune că va depune în următoarea perioadă plângeri penale împotriva a nouă miniştri ai Culturii, între care şi actualul ministru interimar Victor Ponta, pentru aducerea acestei regii a cinematografelor în situaţie falimentară.

161 afișări
Imaginea articolului Angajaţii RADEF după 6 zile de proteste: Vom face plângeri penale împotriva a 9 miniştri ai Culturii

Angajaţii RADEF după 6 zile de proteste: Vom face plângeri penale împotriva a 9 miniştri ai Culturii (Imagine: Mediafax Foto)

Protestele angajaţilor Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF) au început pe 3 noiembrie, în faţa sediului Ministerului Culturii din Bucureşti, şi au continuat zilnic, între orele 10.00 - 12.00.

Astfel, luni, după ora 10.00, Sindicatul Liber RomâniaFilm, care îi reprezintă pe angajaţii regiei, a organizat o conferinţă de presă, chiar în timpul protestului din faţa Ministerului Culturii.

Cei circa 30 de angajaţi ai RomâniaFilm au adus la protest imagini cu nouă foşti şi actuali miniştri ai Culturii, respectiv Adrian Iorgulescu, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Barbu, Gigel Ştirbu, Kelemen Hunor şi Victor Ponta (actualul ministru interimar al Culturii).

Din perspectiva Sindicatului RomâniaFilm, aceşti miniştri ai Culturii sunt vinovaţi de distrugerea regiei şi împotriva lor vor fi făcute, începând de săptămâna viitoare, plângeri penale.

Imaginile acestor miniştri au fost postate pe coli de hârtie, alături de textele "RomâniaFilm prezintă distrugerea cinematografiei" şi "RomâniaFilm prezintă Ziua Devoratorilor de Cinematografe".

"I-am aliniat pe toţi cei vinovaţi de distrugerea Radef RomâniaFilm. Urmează la fiecare în parte să facem plângeri penale, pentru că, din păcate, nu avem niciun răspuns (de la Ministerul Culturii, n.r.) (...) Cred că săptămâna viitoare o să depunem plângeri penale. Astăzi o să încheiem protestele, pentru că nu are rost să stăm aici. Dumnealui, domnul ministru interimar (al Culturii, Victor Ponta, n.r.), este în campanie (pentru alegerile prezidenţiale, n.r.) şi practic nu-l interesează de situaţia a 181 de oameni (angajaţi ai regiei, n.r.), că vor rămâne fără locuri de muncă, deşi dumnealui a declarat că îl interesează şi 10 locuri de muncă. Se pare că minte cu neruşinare. Stăm degeaba aici. Le vom face plângeri penale la toţi, pentru că au adus regia în această situaţie falimentară şi sunt răspunzători atât ei, ca miniştri, cât şi consiliile de administraţie anterioare şi să răspundă toţi", a declarat Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm, în timpul conferinţei de presă de luni.

Maria Bikfalvi a spus că toate instituţiile statului ar trebui să se sesizeze şi să vadă ce s-a întâmplat cu cinematografele care au fost deja predate de RomâniaFilm unor autorităţi locale. "În mâinile cui au ajuns? Practic, ele au fost demolate, s-au ridicat pe locurile respective blocuri de locuinţe. Uitaţi la Cinema Bucureşti din Piteşti. Ni s-a reproşat din Ministerul Culturii că am contestat membrii Consiliului de Administraţie. Se pare că am avut dreptate", a spus Bikfalvi.

Ea a spus că şi Ema Pendiuc, fiica primarului din oraşul Piteşti, Tudor Pendiuc, a făcut parte din CA al Radef, iar, în prezent, este cercetată în libertate, sub control judiciar, într-un dosar de corupţie, în care tatăl său a fost arestat preventiv.

"Am contestat-o pe domnişoara Ema Pendiuc, se pare că am avut dreptate. Şi nu numai pe dumneaei. Aş vrea să fie întrebaţi şi să se facă o verificare ce se întâmplă la cinematograful Bucureşti din Piteşti, pentru că acolo se ridică un bloc de locuinţe", a mai spus Bikfalvi, făcând referire la cinematograful din Piteşti care a fost dat de RomâniaFilm primăriei din Piteşti, condusă de Tudor Pendiuc.

Maria Bikfalvi a mai spus că, până în prezent, nu au primit niciun răspuns din partea Ministerului Culturii.

"Astăzi este a şasea zi de pichetare şi nu avem niciun răspuns din partea ministerului, să existe o poziţie, să se facă Consiliu de Administraţie, ca noi să putem funcţiona. De o lună de zile nu ne luăm salariile, suntem în urmă cu plata la utilităţi, la distribuitori. Este o situaţie fără ieşire, din păcate, lor nu le pasă. Au scos un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care îl ţin în sertar, numai că noi am făcut rost de el. Ştim că imediat după alegeri această ordonanţă va fi pusă în aplicare, cinematografele vor trece la RA-APPS (Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", n.r.), după care vor ajunge în mâna primarilor, pentru că aşa scrie în această ordonanţă. Practic îşi vor duce visul la îndeplinire. Toate cinematografele care s-au dat sunt închise şi cu lacăte pe ele. Ministerul Culturii era obligat să iniţieze procedura de preluare a cinematografelor, pentru că legea 303 din 2008 nu a fost respectată. Din păcate, ei nu răspund la ce îi întrebăm noi. Nu le pasă că 181 de oameni vor rămâne în stradă", a mai spus Bikfalvi.

Ea a mai spus că angajaţii regiei nu şi-au luat salariile din cauză că RomâniaFilm are conturile blocate. "Un chiriaş ne-a blocat conturile pentru suma de 9 miliarde (lei vechi, n.r.). Şi fostul director general Mihail Ţintea ne-a blocat conturile. Ba, mai nou, ne-a pus sechestru şi pe sediul regiei", a mai spus Maria Bikfalvi.

Ea a precizat că, în prezent, deşi nu există Consiliu de Administraţie de doi ani, astfel încât RomâniaFilm să poată funcţiona, regia are doi directori generali, respectiv pe Marius Iuraşcu şi pe Mihail Ţintea.

Potrivit lui Bikfalvi, Mihail Ţintea nu vine la muncă. "Deşi stă acasă, primeşte salariu. Mihail Ţintea stă acasă pentru că el nu are niciun fel de prerogativ", a mai spus Bikfalvi.

Reprezentanţii Ministerului Culturii şi secretarul de stat Alexandru Oprean, responsabilul cu dialogul social în această instituţie, nu au dorit să discute, luni, cu MEDIAFAX în legătură cu protestele angajaţilor RomâniaFilm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici