Anna Politkovskaia, comemorată prin proiecţii de film şi dezbateri, la Bucureşti

Jurnalista rusă Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu cinci ani, va fi comemorată în cadrul evenimentului "O lună cu Anna", care cuprinde proiecţii de film, lecturi publice şi mese rotunde, în Bucureşti, informează organizatorii, editura Meteor Press.

280 afișări
Imaginea articolului Anna Politkovskaia, comemorată prin proiecţii de film şi dezbateri, la Bucureşti

Anna Politkovskaia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între 6 şi 27 octombrie, editura Meteor Press dedică celebrei ziariste Anna Politkovskaia o serie de evenimente menite să amintească faptul că există curaj şi verticalitate, că lupta pentru adevăr nu este în van, chiar dacă aceasta conduce la moarte uneori.

Marţi, la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul "Horia Bernea", va avea loc proiecţia filmului documentar "Letter to Anna" (2008, în regia lui Eric Bergkraut). Filmul prezintă povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006, în urma articolelor sale privind războiul din Cecenia.

Regizorul elveţian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul său din 2005 "Coca: Porumbelul din Cecenia/ Coca: The Dove from Chechnya" - un documentar despre activista cecenă şi apărătoarea drepturilor omului Zainap Gashaeva. Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis să realizeze acest film, "Letter to Anna", ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja şi interviuri cu cei care au cunoscut-o. După evenimentul organizat la Muzeul Ţăranului, vor vorbi Ioana Avadani, Vasile Ernu, Sorin Ilieşiu, Bedros Horasangian.

Miercuri, la ora 12.00, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (zona Panduri), va găzdui un curs deschis susţinut de profesorul universitar Lavinia Bârlogeanu.

Totodată, pe 27 octombrie, de la ora 18.30, Clubul Ţăranului găzduieşte evenimentul "Mărturii de front" - seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: "Un război murdar" (în curs de apariţie, editura Meteor Press), "Rusia lui Putin" (editura Meditaţii, 2008), "Jurnal Rusesc" (editura Meteor Press, 2010), "Doar adevărul" (editura Meteor Press, 2011).

Anna Politkovskaia era unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care denunţau încălcarea drepturilor omului în Cecenia şi care criticau deschis abuzurile regimului condus de Vladimir Putin, fost preşedinte(2000-2008) şi actual premier rus, care şi-a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin după prezidenţialele din martie 2012.

Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului "Nord-Ost".

Numită de mulţi "conştiinţa morală pierdută a Rusiei" şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale.

Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici