Antena 3, somată pentru limbaj injurios şi încălcarea dreptului la imagine al lui Radu Moraru

CNA a somat public, miercuri, Antena 3 pentru emisiunile "În gura presei" şi "Revista presei" din 24 şi 25 iunie, în care lui Radu Moraru i-a fost încălcat dreptul la propria imagine, în timp ce Mircea Badea şi Anca Florea au folosit un limbaj injurios referindu-se la realizatorul de la B1 TV.

63 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată pentru limbaj injurios şi încălcarea dreptului la imagine al lui Radu Moraru

Antena 3, somată pentru limbaj injurios şi încălcarea dreptului la imagine al lui Radu Moraru (Imagine:Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, emisiunile "În gura presei", "Ştirea Zilei" şi "Revista presei" difuzate pe 24 şi 25 iunie.

După ce Antena 3 a difuzat aceste emisiuni, Radu Moraru, realizatorul emisiunii "Naşul" de la postul B1 TV, a sesizat CNA din cauză că în respectivele programe ar fi fost ţinta unor "atacuri" ale jurnaliştilor trustului Intact.

Potrivit lui Radu Moraru, în ediţia din 24 iunie a emisiunii "Ştirea Zilei" de la Antena 3, intervenţia telefonică a lui Cornel Nistorescu a conţinut "atacuri" la adresa sa, "fără ca moderatoarea Gabriela Vrânceanu Firea să intervină", aşa cum prevede art. 42, alin. 1, 3 şi 4 din Codul audiovizualului - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă; (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

"În aceeaşi ediţie a emisiunii, domnul Victor Ciutacu a avut o intervenţie telefonică în care a făcut referire la emisiunea pe care eu o moderam în direct la acea oră, ameninţând că se va adresa în fiecare zi la CNA împotriva mea. Aceasta în ciuda faptului că echipa mea de realizare a emisunii «Naşul» a adresat mai multe invitaţii domnului Ciutacu pentru a-şi prezenta un punct de vedere în privinţa participării domniei sale în Consiliul de Administraţie al SC GES SA din Boldeşti Scăieni, asupra căreia fraţii Awdi aveau interese directe. Menţionez că fraţii Awdi au falimentat societatea Rodipet, subiect de interes public şi de securitate naţională", spune Radu Moraru.

El face referire în sesizarea către CNA şi la emisiunea "În gura presei" din 24 iunie, difuzată în reluare în dimineaţa de 25 iunie pe Antena 3 şi Antena 1. "Realizatorul Mircea Badea a afirmat următoarele: «cretinul ăla de Naşul», folosind de asemenea limbaj licenţios precum «era de mare căcat» şi la «VoxPublica scriu toate toantele», limbaj ce postului B1 TV i-a atras o sancţiune în cuantum de 15.000 lei la data de 11 iunie", invocându-se art. 42, alin. 1, 2 şi 4 din Codul audiovizualului.

Radu Moraru a sesizat CNA şi cu privire la ediţia de news-magazine din 25 iunie, difuzată pe Antena 3 începând cu ora 8.00, în care Anca Floarea prezintă revista presei. "Aceasta a făcut nu mai puţin de patru referiri peiorative la adresa mea, precum: «când te uiţi seara la Radu Moraru îţi vine să spui să moară toată lumea să scape de mine», «unul care se crede jurnalist şi latră», «bravul bărbat, domnul cu barbă», «cam cât de prost îl crede domnul Radu Moraru pe domnul popor român», afirmaţii care contravin prevederilor art. 42 din Codul Audiovizualului".

"Vă adresez rugămintea să luaţi în considerare cele ce v-am prezentat şi să analizaţi cu aceeaşi celeritate sesizarea mea, precum aţi procedat în situaţiile sesizate de către realizatori ai trustului Intact Media Group la adresa mea şi a postului de televiziune B1 TV. Vă asigur că nu sunt de acord cu modul acesta de a purta războaie între jurnalişti prin intermediul posturilor de televiziune pe care le reprezentăm, dar vă adresez rugămintea de a reflecta şi la situaţia în care eu şi postul B1 TV suntem ţinte ale atacurilor jurnaliştilor Trustului Intact în ultimii trei ani, fără a sesiza vreodată instituţia CNA în apărarea noastră", mai scrie Radu Moraru în sesizarea către CNA.

Sesizarea lui Radu Moraru transmisă CNA vine după ce, în urmă cu două săptămâni, jurnalistul Victor Ciutacu a sesizat Consiliul cu privire la emisiunea "Naşul" de la postul B1 TV, în care a fost acuzat de legături cu fraţii Awdi. Ulterior, în şedinţa din 29 iunie, CNA a decis să solicite postului B1 TV să îi acorde dreptul la replică lui Victor Ciutacu.

Membrii CNA au constatat, în şedinţa de miercuri, că afirmaţiile la care face referire Radu Moraru în reclamaţia sa se regăsesc în emisiunile difuzate de postul Antena 3.

"Suntem de acord să îi dăm dreptul la replică în aceeaşi emisiune sau în alte emisiuni", a spus Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 3, referindu-se la Radu Moraru.

Narcisa Iorga, membru al CNA, nu a fost însă de acord doar cu acordarea dreptului la replică lui Radu Moraru. "Dacă ne referim la emisiunea doamnei Firea, reclamaţia lui Radu Moraru se referă la lipsa de reacţie a moderatorului la acuzaţiile care i s-au adus. Moderatorul avea obligaţia să intervină şi să stopeze derapajele acestea", a spus Narcisa Iorga.

"Mie mi se pare că în legătură cu emisiunea "În gura presei" avem un limbaj de neîngăduit", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. El a propus somarea publică a postului Antena 3, pentru emisiunile "În gura presei" şi "Revista presei", pentru încălcarea art. 42, alin. 1 şi 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

În schimb, Gelu Trandafir, membru al Consiliului, a propus o amendă de 15.000 de lei pentru postul Antena 3. Gelu Trandafir şi-a motivat propunerea ţinând cont de cele nouă amenzi pe care postul Antena 3 le-a primit până în prezent de la CNA pentru încălcarea aceloraşi articole.

"Eu nu aş merge pe articolul 42, pentru că aici este vorba despre o luptă între cei doi (Radu Moraru şi Victor Ciutacu, n.r.). Partea perversă este că se folosesc de poziţia lor şi implicit se folosesc de public. Eu în continuare aş merge pe drept la replică până se plictisesc", a spus Attila Szasz, membru CNA.

O poziţie similară a avut şi Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, care a spus că nu este bine ca membrii CNA să treacă de partea unuia sau altuia "cu arme şi bagaje". Popescu a mai vorbit, în acest caz, despre un "scandal în oglindă" la Antena 3 şi B1 TV.

"Fiind un conflict între doi realizatori, să facă bine să-şi rezolve problemele respectând regula jocului, cea a dreptului la replică", a spus şi Grigore Zanc.

"La Antena 3 am avut de-a face cu o atitudine a moderatorului care a fost sancţionată, dincolo, la B1 TV, am avut de-a face cu analiza unui eveniment. Nu cred că noi trebuie să privim în oglindă sancţiunile date unui post şi să dăm aceeaşi sancţiune la celălalt. Una este să ai un conflict pe idei, argumente cu cineva şi alta este să îi aduci jigniri cuiva, doar pentru că are un fel propriu de a face emisiune. Mi se pare puţin deplasat", a spus, însă, Narcisa Iorga.

Ea a mai amintit că, în urma unor reclamaţii ale lui Victor Ciutacu, postul B1 TV a primit două amenzi pentru emisiunea "Naşul", moderată de Radu Moraru.

Pe de altă parte, Ioan Onisei a spus că în cazul lui Victor Ciutacu s-a impus obligarea postului B1 TV la acordarea unui drept la replică. "Radu Moraru făcea nişte afirmaţii precise despre Victor Ciutacu, în timp ce aici (la emisiunile de la Antena 3, n.r.) am insistat pe limbaj. Eu, personal, nu văd ce drept la replică să dai pentru afirmaţii de genul «Cretinul ăla de Naşul»", a explicat Ioan Onisei.

După două votări, doar propunerea lui Ioan Onisei - somarea publică a televiziunii Antena 3 pentru emisiunile "În gura presei" şi "Revista presei" - a primit numărul minim necesar de voturi (şase), pentru a putea fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici