Arşinel: Tot ce apare nou de la Ministerul de Finanţe apare în ideea de a constrânge pe cineva

Alexandru Arşinel, directorul Teatrului "Constantin Tănase", a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la proiectul care prevede plata integrală a contribuţiilor pe drepturi autor, că, deşi nu îl afectează personal, tot ce apare nou de la Ministerul de Finanţe apare în ideea de a constrânge pe cineva.

279 afișări
Imaginea articolului Arşinel: Tot ce apare nou de la Ministerul de Finanţe apare în ideea de a constrânge pe cineva

Alexandru Arşinel (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit unui proiect al Finanţelor, firmele vor plăti contribuţii sociale la fel ca în cazul salariilor pentru activităţile independente ale personalului care are şi contract de muncă cu aceeaşi societate, precum şi în cazul activităţilor declarate independente unde există clauză de exclusivitate.

Alexandru Arşinel a declarat pentru MEDIAFAX că, deşi nu va fi afectat de acest proiect, "tot ce apare nou legat de Ministerul de Finanţe, nu poate să nu afecteze pe cineva". "Tot ce apare apare în ideea de a constrânge pe cineva şi de a lua nişte bani înapoi", este de părere Alexandru Arşinel.

Totodată, Arşinel a spus că este angajat cu carte de muncă la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, unde ocupă funcţia de manager, şi are mai multe colaborări plătite prin contracte de drepturi de autor, însă acestea nu implică şi clauze de exclusivitate.

"Nu am clauze de exclusivitate, nu am avut niciodată, poate doar exclusivităţi de bun simţ. Dacă apar într-o reclamă pentru farmaciile Catena, nu mai fac reclamă pentru alte farmacii", a spus Alexandru Arşinel.

De asemenea, el a spus că artiştii de la Teatrul de Revistă "Constatin Tănase" au contracte de muncă, iar instituţia colaborează cu o serie de artişti, pe care îi plăteşte prin contracte de drepturi de autor, fără a le impune însă exclusivitate. "Nu putem să îi oprim să joace şi în altă parte, pentru că ar muri de foame (doar cu banii primiţi de la Teatrul "Constantin Tănase", n.r.)", a spus Arşinel.

Potrivit proiectului Ministerului Finanţelor, firmele vor plăti contribuţii sociale integral pentru salariaţii cu drept de autor şi carte de muncă. "În cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă, precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă", se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii ANAF au precizat că reconsiderarea se va face şi în cazul în care contractul individual de muncă este încheiat cu o firmă, iar contractul pe baza căruia se desfăşoară activitatea independentă se derulează cu o altă companie din grup, dacă este vorba despre activităţi similare.

"Dacă sunt aceleaşi activităţi, atunci acţiunea trebuie tratată unitar, indiferent dacă un contract este pe o firmă, iar celălalt pe alta", a spus un oficial al ANAF.

Proiectul de act normativ nu prezintă explicit o astfel de situaţie.

În document este introdusă o nouă condiţie pentru ca o activitate să fie considerată independentă, şi anume ca beneficiarul să poată desfăşura activitatea concomitent pentru mai mulţi plătitori.

Astfel, în cazul contractelor privind activităţi independente, plătitorul nu mai poate solicita exclusivitate, întrucât Fiscul va reconsidera activitatea ca fiind dependentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici