Astăzi este ziua neoficială a bărbatului. Este şi ziua celor 40 de soldaţi romani care au devenit mucenici şi martiri ai lui Hristos

Ziua internaţională a bărbatului este pe 19 noiembrie, dar pe plan local este pe 9 martie, la o zi după ziua femeii. Tot astăzi este ziua celor 40 de sfinţi mucenici din Sevastia, Armenia.

878 afișări
Imaginea articolului Astăzi este ziua neoficială a bărbatului. Este şi ziua celor 40 de soldaţi romani care au devenit mucenici şi martiri ai lui Hristos

Ziua bărbatului şi Sfinţii Muccenici

Ziua internaţională a bărbatului este pe 19 noiembrie, dar pe plan local este pe 9 martie, la o zi după ziua femeii. 

Tot astăzi este ziua celor 40 de sfinţi mucenici din Sevastia, Armenia. Cei 40 de mucenici erau soldaţi romani ai Legiunii a XII-a Fulminata, staţionată în Armenia de azi. 

Deşi crestinismul a devenit o religie oficializată în Imperiul Roman în urma semnării Edictului de la Milano de către împărarul Constantin cel Mare, co-împăratul Licinius a continuat să-i persecute pe creştini. 

Cei 40 de ostaşi creştinaţi ai legiunii pomenite au refuzat să mai jertfească animale în numele împăratului şi zeilor romani. Au fost întemniţaţi, apoi judecaţi şi condamnaţi la moarte. 

Sfinţii 40 de Mucenici au pătimit în oraşul Sevastia din Armenia, în vremea împăratului roman Licinius (307-323). Cei 40 de mucenici, originari din Capadocia (Asia Mică), erau ostaşi în Legiunea a XII-a Fulminata, staţionată la Melitene (Armenia) şi condusă de guvernatorul Agricola. Împăratul Licinius, după ce, în anul 313, a semnat împreună cu Sfântul Constantin cel Mare, cumnatul său, Edictul de la Mediolanum (Milano de astăzi), prin care se acorda libertate religioasă creştinilor, a pornit o prigoană împotriva acestora din partea de răsărit a Imperiului Roman, în urma unui conflict de interese cu augustul Occidentului.

Au fost condamnaţi, în vreme de iarnă, să stea toată noaptea în mijlocul unui lac din apropierea Sevastiei. Pe când se aflau în mijlocul apei, unul dintre ei, ieşind din lac, a fost băgat în apă caldă şi a murit. Văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei, unul dintre soldaţi care erau de pază acolo a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat.

A doua zi, trupurile soldaţilor au fost arse. 

Ce s-a întâmplat cu împăratul păgân Licinius care a comis acest act de cruzime? A fost învins în bătălia de la Chrisopolis de către legiunile lui Constantin cel Mare ce a devenit unicul împărat roman. L-a executat în anul 324. 

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, care pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici