B1, somată de CNA pentru o emisiune în care senatorul Ovidiu Isăilă a fost numit "maimuţă mafiotă"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să someze public televiziunea B1 TV, pentru emisiunea "Actualitatea Românească" difuzată pe 3 august şi moderată de Sorina Matei, în care senatorul PSD Ovidiu Isăilă a fost numit "maimuţă mafiotă".

138 afișări
Imaginea articolului B1, somată de CNA pentru o emisiune în care senatorul Ovidiu Isăilă a fost numit "maimuţă mafiotă"

B1, somată de CNA pentru o emisiune în care senatorul Ovidiu Isăilă a fost numit "maimuţă mafiotă" (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Actualitatea Românească" difuzată pe 3 august, în care a fost discutat un dosar de corupţie realizat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma monitorizării pe o durată de doi ani a senatorului Marius Ovidiu Isăilă. În emisiune a fost făcută precizarea că DNA a început în luna aprilie urmărirea penală împotriva lui Isăilă, iar în iulie s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia, sub control judiciar.

În emisiune au fost citite de către moderatoarea Sorina Matei fragmente din acest dosar, iar, în timpul discuţiilor, unul dintre invitaţi, Cristian Diaconescu, a spus despre Isăilă că este "o maimuţă mafiotă". De asemenea, Sorina Matei a spus că Isăilă este "un infractor".

În urma difuzării emisiunii, CNA a primit o reclamaţie din partea lui Ovidiu Isăilă, potrivit căreia în emisiune au fost difuzate "informaţii luate ilegal din dosarul instrumentat de DNA" împotriva lui Isăilă. De asemenea, potrivit reclamaţiei, emisiunea de la B1 TV a avut "un caracter profund denigrator" la adresa lui Isăilă.

În replică, Rareş Aniţa, directorul de programe al B1 TV, a spus în şedinţa de marţi a CNA că informaţiile din acest rechizitoriu au fost făcute publice de DNA într-un comunicat de presă emis şi postat pe site-ul instituţiei. El a mai spus că în emisiunea reclamată au fost discutate şi comentate aceste informaţii publice, demersul jurnalistic fiind de interes public.

Însă membrii CNA au considerat că în acest caz a fost încălcat articolul 43, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor".

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis să someze public B1 TV în acest caz. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici