Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime şi va fi asigurată împotriva seismelor

Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălţime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter şi va avea o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, adică de zece ori mai mică decât Casa Poporului.

1267 afișări
Imaginea articolului Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime şi va fi asigurată împotriva seismelor

Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime şi va fi asigurată împotriva seismelor (Imagine: Andreea Campeanu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au avut, vineri, o nouă consultare cu arhitecţii şi inginerii specialişti care au proiectat şi au realizat după proiectele lor biserici de mari dimensiuni în mediul urban, după anul 1990, referitor la proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Acesta a fost al doilea Simpozion tematic consultativ "Noua Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală" - concurs pentru Catedrala propriu-zisă, care este organizat pe baza unei tematici date.

La întâlnire a fost adusă şi o machetă reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului, acest proiect fiind în proporţie de 90 la sută cel după care va fi realizat lăcaşul de cult, potrivit coordonatorul proiectului, inginerul Eugen Iordăchescu.

Totodată, acesta a explicat stadiul lucrărilor. El a spus că Biserica Ortodoxă Română a obţinut 11 hectare lângă Parlament pentru construirea Catedralei, dar că pentru demararea lucrărilor au fost necesare 23 de avize de construcţie şi devierea unor instalaţii şi dacă vor fi definitivate proiectele, la sfârştitul anului ar putea începe lucrările de construcţie.

El a mai declarat că ridicarea Catedralei este o reparare morală adusă bisericii, întrucât pentru construirea Palatului Parlamentului au fost demolate trei biserici şi mutate alte două.

Biserica va fi construită în stil bizantin românesc, având un pridvor generos, unde vor fi pictate imagini ale tuturor mănăstărilor reprezentative din România şi din diaspora, a mai spus Iordăchescu.

Catedrala va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea asista la slujbă aproape 5.000 de pelerini.

Clădirea va avea cinci etaje, între care trei subterane şi două deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane şi două spaţii de cazare, totalizând 500 de locuri. De asemenea, lăcaşul va avea trei altare şi un pridvor care va rămane deschis zi şi noapte. De asemenea, Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, şi s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie.

"Avem nevoie de spaţii pentru întâlnirea pelerinilor şi mă refer aici, nu numai la cei care vor veni din ţară, cât şi la cei care locuiesc în afara graniţelor. Vom amenaja spaţii unde pelerinii să poată mânca pentru că, în afară de hrana spirituală, au nevoie şi de cea fizică", a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezent la al doilea simpozion privind proiectul de construire a Catedralei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura şi pictura. Catedrala ar putea fi terminată în şase, şapte ani, constructorii estimând că trei ani ar fi necesari pentru "lucrarea la roşu".

Întrebat câţi credincioşi ar putea să încapă în Catedrala Neamului, Preafericitului Părinte Daniel a răspuns că între 5.000 şi 125.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici