CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor

Comisia Europeană a lansat, joi, un infringement (aviz motivat) împotriva României pentru necomunicarea măsurilor de transpunere în legislaţia internă a Directivei privind operele orfane, Executivul european avertizând că poate trimite cazul la CJUE, dacă în două luni nu se iau măsuri în acest sens.

430 afișări
Imaginea articolului CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor

CE a lansat un infringement împotriva României privind drepturile de autor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană a solicitat, joi, României, Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei şi Sloveniei să pună în aplicare Directiva UE 2012/28/CE privind operele orfane. Acestea sunt opere cum ar fi cărţile, ziarele sau articolele din reviste şi filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai căror autori sau alţi titulari de drepturi nu sunt cunoscuţi sau nu pot fi localizaţi sau contactaţi pentru a obţine permisiunea de utilizare a operelor lor.

Cele şase state membre încă nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită avize motivate (infringement). Statele au la dispoziţie două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislaţia naţională la legislaţia UE.

"Dacă ele nu iau măsuri în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită aceste ţări în faţa Curţii de Justiţie a UE şi să propună sancţiuni financiare", se arată în comunicat.

În acelaşi timp, Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în curs împotriva Austriei, Bulgariei, Lituaniei şi Letoniei, deoarece acestea au notificat transpunerea integrală a Directivei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici