Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vândut recent pentru cel mai mare preţ obţinut vreodată într-o şedinţă de licitaţie, este expus pentru prima oară în public la Londra, începând de luni, la muzeul Tate Modern.

399 afișări
Imaginea articolului Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public

Acest tablou datează din 1932 şi nu a mai fost prezentat până în prezent în capitala britanică. Pânza a putut fi admirată o singură dată, în 1961, în timpul manifestărilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Picasso.

Pictura a fost achiziţionată de un colecţionar privat a cărui identitate nu a fost dezvăluită, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de 106,5 milioane de dolari, un preţ niciodată atins de o operă de artă. Tabloul a fost împrumutat celebrului muzeu londonez şi va fi expus într-o sală specială ce îi este consacrată operelor pictorului.

Tabloul o prezintă pe Marie-Thérèse Walter, amanta şi muza pictorului, care pozează goală în faţa artistului. Picasso a cunoscut-o pe tânăra de 17 ani în anul 1927, pe când el era în vârstă de 45 de ani. Relaţia lor a fost păstrată în mare secret timp de mulţi ani, din cauza faptului că renumitul artist era căsătorit, dar şi pentru că "muza" lui era foarte tânără.

Abia după ce pictura a fost expusă într-o retrospectivă a operelor lui Picasso, soţia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat că în viaţa soţului ei există o altă femeie, iar mariajul lor s-a destrămat la scurt timp după aceea.

Marie-Therese Walter a avut o fiică, Maya, cu Pablo Picasso şi a reprezentat sursa de inspiraţie pentru alte două lucrări celebre pictate tot în anul 1932 - "Le Rêve" şi "La Lecture".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici