Cel mai puternic laser din lume, ce va fi construit în România, prezentat la TV

Emisiunea "Cultura fierbinte", difuzată de TVR Cultural luni, de la ora 21.15, va aduce în discuţie cel mai puternic laser din lume, care va fi construit şi în România, pe platforma de la Măgurele, informează postul TV.

344 afișări
Imaginea articolului Cel mai puternic laser din lume, ce va fi construit în România, prezentat la TV

Cel mai puternic laser din lume, ce va fi construit în România, prezentat la TV (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Invitaţii lui Marian Voicu, moderatorul emisiunii "Cultura fierbinte", vor fi Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", şi Marius Enăchescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

România este parte a unui proiect paneuropean de cercetare ştiinţifică, European Extreme Light Infrastructure, prin care va fi construit cel mai puternic laser din lume. Pe platforma de la Măgurele, cercetătorii români vor realiza, în premieră mondială, experimente de frontieră vizând fizica nucleară, cea a laserelor şi cea a materialelor, ca parte a acestui proiect al Uniunii Europene. Aplicaţiile posibile merg de la terapia anticancer şi ecologizarea deşeurilor radioactive la realizarea de acceleratori de particule performanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici