Cinci detalii care fac din Berlinală un festival mai "cool" decât Cannes-ul

Cea de-a 65-a ediţie a Berlinalei a debutat joi seară în capitala Germaniei, unde 19 filme vor concura pentru a câştiga Ursul de Aur, un trofeu în a cărui titulatură se află acelaşi cuvânt ("aur") ca şi în numele principalului trofeu decernat la Cannes ("Palme d'Or").

160 afișări
Imaginea articolului Cinci detalii care fac din Berlinală un festival mai "cool" decât Cannes-ul

Cinci detalii care fac din Berlinală un festival mai "cool" decât Cannes-ul (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cu toate acestea, asemănările dintre cele două evenimente cinematografice europene se opresc aici, iar Berlinala este, de fapt, un festival mai "cool" decât Cannes-ul, afirmă autorii acestui articol publicat pe site-ul 20minutes.fr.

Trofeul de la Berlin are forma unui urs, care este nu doar emblema oraşului Berlin încă din Evul Mediu, ci şi animalul preferat al copiilor din Germania. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care Berlinala este unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de film din lume.

1 - Proiecţiile sunt deschise pentru public

Iar această deschidere a festivalului schimbă totul. Spectatorii pot să vadă filmele care ţin prima pagină a ziarelor de specialitate şi să le comenteze ei înşişi. Şi, cum în februarie este foarte frig, li se îngăduie să renunţe la frac şi la rochiile de seară. Atunci când ninge, covorul roşu îşi pierde foarte repede strălucirea şi pare un preş anost. Dar acest lucru nu contează, Berlinala nu este un eveniment snob, spectatorii stau în sălile de proiecţii cot la cot cu profesioniştii din industria cinematografică, cu care împart fără nicio ezitare celebrul "currywurst" (cârnat cu curry) şi alături de care beau bere în nenumăratele "Stehcafé" ("Cafenele în picioare") din oraş.

2 - Filmele sunt bune şi simpatice

Cine va urma filmului poliţist chinezesc "Artificii în plină zi/ Black Coal, Thin Ice", câştigătorul Ursului de Aur de anul trecut? Juriul, prezidat de Darren Aronofsky, din care face parte şi Audrey Tautou, va trebui să aleagă în acest an dintr-o frumoasă diversitate de 19 lungmetraje. Printre acestea, se remarcă "Taxi", un film al iranianului Jafar Panahi, turnat în ilegalitate, "Journal d'une femme de chambre", adaptat după romanul omonim de regizorul Benoît Jacquot, cu Léa Seydoux, "Queen of the Desert", de Werner Herzog, despre aventuriera britanică Gertrude Bell, interpretată de Nicole Kidman, secondată de Robert Pattinson şi James Franco, dar şi "Knight of Cups", cel mai recent opus semnat de Terrence Malick, cu Christian Bale, Cate Blanchett şi Natalie Portman. Nu găseşti ceva mai bun nici măcar la Cannes, spun jurnaliştii de la 20minutes.fr.

3 - Vedetele franceze sunt apreciate

De mai mulţi ani, se remarcă un entuziasm real faţă de actorii francezi din filmele internaţionale. Berlinul nu face excepţie, ba chiar dimpotrivă. Festivalul s-a deschis joi seară cu Juliette Binoche pe afişul filmului "Nadie quiere la noche" al regizoarei spaniole Isabel Coixet, ce descrie o călătorie în gheţurile din Groenlanda la începutul secolului al XX-lea. La Berlin vor mai fi prezente Charlotte Rampling, în filmul "45 Years" al britanicului Andrew Haigh, dar şi Charlotte Gainsbourg, în cel mai recent film regizat de Wim Wenders. Amira Casar, Bertrand Bonello şi Jeanne Balibar vor fi prezenţi şi ei la Berlinală, în secţiunile paralele ale festivalului.

4 - Serialele TV sunt onorate

Va fi o noutate, chiar dacă ea va dura doar două zile (9 şi 10 februarie): Berlinala, considerat al treilea cel mai mare festival din lume, după Cannes şi Veneţia, a devenit primul eveniment de profil care s-a înzestrat cu o secţiune dedicată în întregime serialelor de televiziune. În 2013, spectatorii de la Berlin au putut să vizioneze primele două episoade din miniseria TV poliţistă "Top of the Lake", regizată de Jane Campion. În 2014, ei au putut să vadă primele două episoade din al doilea sezon al serialului "House of Cards". Serialele TV au dreptul, începând din acest an, la o secţiune care le este destinată în totalitate, "Berlin Special Series", care va prezenta, printre altele, primele episoade din "Better Call Saul", o continuare a mult premiatului serial "Breaking Bad". Ca pentru a doborî şi ultimul zid care separă televiziunea de cinematografie, creatorul serialului "Mad Men", Matthew Weiner, face parte din juriul lungmetrajelor.

5 - O întreagă secţiune celebrează arta culinară

Originalitatea Berlinalei constă şi în caracterul gurmand al participanţilor: de 10 ani, o secţiunea întreagă este dedicată artelor culinare, "Culinary cinema", ce include un program de scurtmetraje, lungmetraje şi documentare, selecţionate de doi activişti ai curentului "slow food". În fiecare seară, proiecţia de la ora 20.00 este acompaniată de o cină preparată de un maestru bucătar de renume. Gastronomia rafinată este extrem de apreciată, dar la fel se întâmplă şi cu gastronomia de tip "street food", evidenţiată deja în "Wurst", un scurtmetraj fără cuvinte dedicat cârnaţilor.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 5 - 15 februarie.

"Aferim!", de Radu Jude, este singurul film românesc selectat anul acesta în competiţia oficială a Berlinalei. Lungmetrajul va fi prezentat pe 11 februarie în premieră mondială, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

"Aferim!" este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Pe de altă parte, în secţiunea Panorama Special a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin va fi prezentat thriller-ul politic "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, un film inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa.

De asemenea, lungmetrajul va fi prezentat în premieră mondială pe 11 februarie, urmând ca în cinematografele din România să fie lansat pe 27 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici