Clipul publicitar pentru chipsurile Lay’s, interzis de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, somarea cu intrarea în legalitate a clipului publicitar pentru chipsurile Lay’s, ceea ce implică interzicerea difuzării acestuia, ca urmare a mai multor sesizări primite de Consiliu.

1214 afișări
Imaginea articolului Clipul publicitar pentru chipsurile Lay’s, interzis de CNA

Clipul publicitar pentru chipsurile Lay’s, interzis de CNA

Deputatul Cristina Ancuţa Pocora şi Agenţia pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi au sesizat CNA cu privire la reclama pentru chipsurile Lay's, care ar transmite ideea că "o femeie se defineşte exclusiv prin atributele sale fizice" şi ar promova frumuseţea prin chirurgie plastică. Pe de altă parte, şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES) a sesizat Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la reclama pentru chipsurile Lay's din cadrul campaniei "Fii pe fază", care este difuzată pe aproape toate posturile de televiziune şi care "apelează la stereotipuri sexiste la adresa femeilor".

De asemenea, CNA a primit reclamaţii cu privire la spotul Lay's şi de la mai multe persoane fizice.

"Este unul dintre cele mai urâte lucruri pe care le-am văzut", a spus Cristina Trepcea, care a subliniat că "ce stimulează la nivelul comportamentului adolescenţilor genul ăsta de comunicare pe mine mă sperie".

Prezent la şedinţa CNA Gabriel Cosoreanu, de la Star Foods, a precizat că reclama respectivă este o poveste şi nu încalcă legislaţia audiovizuală. "Reclama noastră se vrea a fi o poveste ce vrea să comunice un mesaj, ce fac parte dintr-o campanie (...) Povestea în sine are un rol amuzant, acesta fiind şi motivul pentru care s-a mers pe ideea din spot. Subiectul este temerea tinerilor cum că atenţia lor poate fi acaparată de altcineva. (...) Povestea noastră nu încalcă în niciun fel legislaţia audiovizuală", a spus Cosoreanu.

"Textul este incorect. Din text rezultă că de fiecare dată când cumperi un pachet de chipsuri câştigi 2.000 de euro sau că atunci când ai câştigat vei primi câte 2.000 de euro pe zi", a spus şi Ioan Onisei.

Christian Mititelu le-a recomandat celor de la Star Foods sã modifice reclama şi "să o aducă în parametrii normali".

"Noi am fi trebuit să ne autosesizăm în legătura cu asta. (...) Cei care ne-au făcut sesizări le-au făcut pentru încălcarea demnităţii femeii", a subliniat Trepcea.

Consiliul a considerat că a fost încălcat articolul 29 alin. 2) lit. a) din Legea Audiovizualului care spune: "Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special: a) să nu instige în mod direct minorii să cumpere un produs sau serviciu, prin exploatarea lipsei de experienţă ori a credulităţii acestora", coroborat cu articolul 107 din Codul Audiovizual - "Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte". Totodată, CNA a luat în considerare şi articolul 114 aliniatul 2 din Cod, conform căruia "Orice informaţie sau avertizare difuzată sub formă de videotext va fi prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, astfel încât să fie clar percepută de telespectatori".

Potrivit deputatului PNL Cristina Ancuţa Pocora, preşedinta Comisei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, în reclama la chipsurile Lay's, femeia este definită "exclusiv prin atributele sale fizice".

"De curând a apărut o nouă reclamă la un produs marca Lay's, produs care se adresează în special tinerilor, care inoculează ideea că tinerele fete şi adolescente trebuie să consume acest produs pentru a-şi putea finanţa operaţii estetice, mesajul transmis fiind acela că o femeie se defineşte exclusiv prin atributele sale fizice. Consider că acest mesaj este deosebit de periculos pentru tinerele fete, de natură să le influenţeze în plan emoţional şi să le determine să se concentreze doar asupra înfăţişării, în detrimentul unei personalităţi armonioase şi, în final, sănătoase", spune Cristina Ancuţa Pocora, într-o scrisoare adresată CNA.

Pocora precizează că acest spot reprezintă "un nou exemplu al felului în care femeia este prezentată ca obiect, ca agent de marketing, mesajul reclamei neavând nici o legătură cu produsul promovat şi întărind stereotipul periculos al «femeii obiect decorativ»".

Totodată, Cristina Ancuţa Pocora solicită CNA să intervină "ferm" asupra modului în care "media audio-vizuală prezintă imaginea femeii".

Pe de altă parte, şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES) a sesizat Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la reclama pentru chipsurile Lay's din cadrul campaniei "Fii pe fază", care este difuzată pe aproape toate posturile de televiziune şi care "apelează la stereotipuri sexiste la adresa femeilor".

"Reclama în cauză reflectă o concurenţă între femei pentru un bărbat: «Îţi cam place prietenul tău? O vezi pe fata aia? Şi ea îl place!». Promovează un model de frumuseţe prin acces la chirurgie plastică în competiţia pentru un bărbat: «Uită-te, şi-a cumpărat o pungă de Lay's pentru că îi era poftă şi probabil o să câştige 2.000 de euro la promoţie, apoi o să-şi pună silicoane şi, într-o bună zi, o să dea peste prietenul tău. Din întâmplare, evident!»", se arată în sesizarea ANES transmisă CNA.

Totodată, potrivit Agenţiei, clipul publicitar la chipsurile Lay's "infantilizează şi deresponsabilizează bărbaţii în ceea ce priveşte relaţiile cu femeile (modul în care este reprezentat bărbatul din reclamă sugerează că acesta este complet inocent şi nevinovat de faptul că două femei sunt în competiţie pentru el)", "negativizează situaţia femeilor singure: «Iar tu vei rămâne singură!»" şi "negativizează un anumit tip de sexualitate considerată a fi «agresivă»: «Fii pe fază şi câştigă tu 2.000 de euro pe zi şi nu-i lăsa să ajungă în buzunarul cui nu trebuie»".

"În acest sens şi având în vedere faptul că reclama reproduce un stereotip la adresa femeilor conform căruia acestea sunt în permanentă competiţie pentru bărbaţi prin apel la diferite forme de «înfrumuseţare», ANES recomandă amendarea şi retragerea imediată a reclamei în cauză de pe posturile de televiziune", se precizează în reclamaţia transmisă CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici