"Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a câştigat marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România

"Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România, regizorul filmului fiind desemnat câştigător şi la categoria "cea mai bună regie", la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

159 afișări
Imaginea articolului "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a câştigat marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România

"Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a câştigat marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România

Gala premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2014 a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală, şi a fost deschisă cu vernisajul expoziţiei scenografului Daniel Raduţă şi prezentarea unor cărţi ale editurii UCIN.

La gala de miercuri seară, Nae Caranfil a primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul "Closer to the Moon", iar Marius Panduru a fost distins cu premiul pentru cea mai bună imagine, a aceleiaşi pelicule.

Totodată, premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul "Closer to the Moon", iar cel pentru montaj, lui Cătălin Cristuţiu, pentru lungmetrajul regizat de Nae Caranfil.

La acelaşi eveniment, Svetlana Mihăilescu a primit premiul pentru cele mai bune costume, pentru filmul "Quod erat demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki.

Premiul pentru interpretare feminină i-a revenit actriţei Clara Vodă, pentru rolul din filmul "Noaptea vine în India", în timp ce premiul pentru interpretare masculină "Geo Barton" i-a fost acordat actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul din filmul "Quod erat demonstrandum".

Distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmul "Cripta", iar premiul pentru muzică de film originală i-a fost acordat lui Paul Ilea, pentru filmele "Planşa" şi "Shakespeare by and by Căciuleanu".

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune le-a fost acordat, ex-aequo, regizorilor Radu Jude şi Andrei Creţulescu, pentru producţiile "Trece şi prin perete", respectiv "Kowalski".

Regizorul Răzvan Georgescu a primit premiul pentru cel mai bun film documentar - "Paşaport de Germania" -, iar Ion Truică a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie - "Obeliscul".

Premiul pentru cel mai bun film de televiziune i-a fost acordat regizorului Sinisa Dragin, pentru "Pădurea", iar premiul Opera Prima "Alexandru Tatos" i-a revenit regizorului Andrei Gheorghe, pentru filmul "Planşa".

De asemenea, Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa au primit premiul pentru cel mai bun machiaj, pentru filmul "Quod erat demonstrandum", iar Ion Caragea şi Valentin Vasilescu au primit premiul pentru cel mai bun cascador (ex-aequo).

Totodată, premiile academice ale Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc le-au fost acordate criticului de film şi dramaturgului Ecaterina Oproiu, scriitorului şi scenaristului Dumitru Radu Popescu şi regizorilor Stere Gulea şi Radu Gabrea, în timp ce Lucia Hossu Longin a primit premiul academic al UCIN pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune.

La gala de miercuri seară au fost acordate patru premii speciale "Iurie Darie" ale UCIN, actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul din filmul "Planşa", regizorului Daniel Djamo, pentru filmul documentar "Ultimul an în 114 minute", directorului de imagine Sorin Drăgoi, pentru "Cripta", şi Lilianei Chiţescu, pentru "Magia Teatrului şi a Filmului - Alexa Visarion".

Premiul de excelenţă al UCIN i-a revenit Ioanei Popescu, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului documentar românesc.

Pe de altă parte, premiile acordate de preşedintele UCIN au revenit profesorului universitar doctor Mircea Drăgan şi regizorului Radu Jude, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului românesc.

În ceea ce priveşte distincţiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN, premiul "Ion Cantacuzino" pentru publicistică cinematografică a revenit echipei site-ului AaRC.ro, premiul "George Littera" i-a fost acordat lui Doru Pop, pentru volumul "Romanian New Wave Cinema: An Introduction", iar diploma pentru cel mai bun film al anului i-a revenit regizorului Nae Caranfil, pentru "Closer to the Moon".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici