CNA:RomâniaTV,B1, Antena3, RealitateaTV, amendate pentru reflectarea decesului lui Sergiu Nicolaescu

CNA a decis, joi, să amendeze România TV cu 100.000 de lei, B1 cu 30.000 de lei, Antena 3 cu 20.000 de lei şi Realitatea TV cu 10.000 de lei, din cauză că modul în care acestea au reflectat decesul regizorului Sergiu Nicolaescu a încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizualului.

653 afișări
Imaginea articolului CNA:RomâniaTV,B1, Antena3, RealitateaTV, amendate pentru reflectarea decesului lui Sergiu Nicolaescu

CNA:RomâniaTV,B1, Antena3, RealitateaTV- amendate pentru reflectarea decesului lui Sergiu Nicolaescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a considerat că toate cele patru televiziuni au încălcat articolul 45 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii".

Totuşi, în funcţie de cum au tratat subiectul decesului regizorului Sergiu Nicolaescu, membrii CNA au decis să gradeze sancţiunile. Astfel, Antena 3, B1 şi Realitatea TV au încălcat mai puţine articole din Legea audiovizualului şi a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual decât postul România TV, potrivit celor mai mulţi din membrii CNA.

Sancţiunile aplicate celor patru televiziuni i-au nemulţumit pe doi dintre membrii CNA, în speţă Valentin-Alexandru Jucan şi Narcisa Iorga, care au considerat că aceste cuantumuri ale amenzilor nu reflectă gravitatea încălcării legislaţiei audiovizuale de către aceste posturi TV.

"Am votat împotrivă (celor patru sancţiuni aplicate România TV, B1, Antena 3 şi Realitatea TV, n.r.), pentru că, dacă vă uitaţi pe comunicatul pe care CNA l-a dat (...), veţi observa că este o atitudine promptă. Multora acel comunicat le-a dat speranţa că CNA se trezeşte, foarte mulţi vectori de imagine şi-au reîntors privirea spre noi şi au apreciat promptitudinea cu care această instituţie a reacţionat. Nu am cum să votez aceste sancţiuni care nu respectă în niciun fel comunicatul, atitudinea CNA şi discuţiile dintre noi. Practic, ne-am dat cu stângu-n dreptu", a spus Valentin-Alexandru Jucan.

În schimb, Narcisa Iorga a spus că nu este întocmai de acord cu "stigmatizarea CNA", iar comunicatul pe care CNA l-a dat sâmbăta trecută, chiar în timpul reflectării decesului lui Sergiu Nicolaescu pe posturile TV, "a fost o poziţie foarte necesară la momentul acela". "Democraţia se numără la vot", a mai spus Narcisa Iorga, referindu-se la modul în care au votat membrii CNA în şedinţa de joi.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu - cel care a condus şedinţa de joi a CNA, în calitate de vicepreşedinte interimar al Consiliului - a spus că "la România TV s-au înregistrat cele mai multe abateri, atât pe Legea audiovizualului, cât şi pe Codul audiovizual". "Era normal să apară o diferenţiere în sancţiune faţă de plutonul celorlalte televiziuni, care, după mine, au venit efectiv în plasa postului menţionat (România TV, n.r.)", a mai spus Răsvan Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici