Conflictul de la Filarmonica Enescu duce la blocarea activităţii în instituţie

Conflictul dintre orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Capitală şi conducerea instituţiei, rămas nerezolvat de două săptămâni, duce la anularea repetiţiilor la care se prezintă concert maestrul Anda Petrovici, instrumentiştii refuzând să cânte cu aceasta.

225 afișări
Imaginea articolului Conflictul de la Filarmonica Enescu duce la blocarea activităţii în instituţie

Conflictul de la Filarmonica Enescu duce la blocarea activităţii în instituţie (Imagine: Mediafax Foto)

Membrii orchestrei au declarat pe 28 septembrie, cu ocazia primei repetiţii din noua stagiune, că nu vor mai cânta niciodată cu Anda Petrovici, concert maestru în filarmonică de 20 de ani, din cauza atitudinii dictatoriale a acesteia.

În aceeaşi zi, ei au depus un memoriu la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional - în subordinea căruia se află Filarmonica "George Enescu" -, în care au cerut demiterea Andei Petrovici şi a conducerii filarmonicii, acesta rămânând până în prezent nesoluţionat.

Directorul Filarmonicii Enescu, Cristian Mandeal, a anunţat ulterior că nu va mai dirija orchestra, la cererea acesteia, şi a numit un alt dirijor şi un alt concert maestru pentru spectacolul de deschidere a stagiunii, care a avut loc pe 1 şi 2 octombrie.

Însă, la repetiţiile pentru concertul simfonic programat pentru joi şi vineri (15 şi 16 octombrie, n.r.), care au avut loc luni şi marţi, concert maestrul Anda Petrovici şi-a reluat atribuţiile, prezentându-se pe scenă, membrii orchestrei refuzând să cânte cu ea. Astfel, în intervalul orar în care au fost programate cele două repetiţii, atât instrumentiştii, cât şi Anda Petrovici s-au aflat pe scenă, fără a repeta însă pentru concert.

Marţi, aceştia au stat pe scenă între orele 10.00 şi 13.30: unii şi-au cântat partiturile pe care le aveau în faţă, fără a se armoniza cu vioara mânuită de Petrovici, alţii au discutat între ei, iar dirijorul invitat, Paul Staicu, a rămas în afara acestui conflict.

Cristian Mandeal nu se află în prezent în instituţie, fiind la Cluj-Napoca, unde va susţine un concert cu filarmonica din localitate.

Directorul adjunct, Nicolae Licareţ, nu a intervenit în timpul repetiţiei şi nici nu a exprimat vreun punct de vedere referitor la situaţia de pe scenă. În schimb, el a trimis-o pe avocata Damcali Aurora, cu o împuternicire avocaţională de asistenţă şi reprezentare în faţa orchestrei, pentru a discuta cu instrumentiştii.

Aceştia, însă, au refuzat să discute cu avocata, în care au văzut o reprezentantă a conducerii, indignaţi că directorul adjunct nu a venit să vorbească cu ei personal. "Au angajat o avocată pe banii instituţiei, adică şi ai noştri, să vină să ne ameninţe", "Îşi bat joc de noi", "Ne sfidează", au comentat instrumentiştii.

Mai mulţi s-au ridicat să plece, protestând vehement, s-au întors însă şi i-au transmis avocatei că nu are dreptul să fie în sală în timpul repetiţiei şi să revină când sunt şi avocaţii lor de faţă.

Aceasta a vorbit totuşi, în dezaprobarea generală, şi le-a comunicat că nu au transmis conducerii motivul manifestării lor. Ea a spus că orchestra a depus mai multe adrese în care a sesizat conducerea că nu va cânta cu Anda Petrovici, fără a da însă un motiv pentru acest refuz, pentru ca instituţia să poată lua o măsură. De asemenea, avocata a pus problema daunelor care vor trebui plătite dacă vor fi anulate spectacolele de joi şi vineri.

În urma unei noi repetiţii care nu a avut loc şi a lipsei de mediere între concert maestru şi instrumentişti, aceştia din urmă sunt hotărâţi să nu mai cânte cu Anda Petrovici nici la următoarele repetiţii. Ei au specificat că nu doresc demiterea ei, ci "să se mute cu un rând mai în spate", să fie instrumentist şi nu concert maestru.

De asemenea, membrii orchestrei au trimis, marţi, un memoriu conducerii filarmonicii, în care enumeră motivele de nemulţumire faţă de activitatea Andei Petrovici, susţinând că le-au mai enunţat în numeroase şedinţe, fără ca directorul să ia vreo măsură.

Astfel, ei invocă, printre altele, prestaţia artistică necorespunzătoare funcţiei prin care afectează în multe situaţii calitatea întregii orchestre, atitudinea necorespunzătoare (injurii, dispreţ, ameninţări, atac la persoană) cu care perturbă repetiţiile, creându-se o stare de tensiune continuă, abuzul de funcţie prin intervenţii ireverenţioase la adresa unor dirijori şi solişti, abuzul de funcţie prin decizii personale ce vizează anumiţi colegi şi evaluarea profesională a colegilor după simpatie şi nu după criterii profesionale.

Totodată, instrumentiştii îi reproşează Andei Petrovici împiedicarea în mod voit a repetiţiilor actuale prin simpla sa prezenţa pe scenă, pe post de concert maestru, desconsiderând conflictul de muncă real apărut între ea şi restul orchestrei.

Contactat de MEDIAFAX, Cristian Mandeal a declarat că instituţia pe care o conduce în prezent în calitate de director interimar este în blocaj general, din cauza "mineriadei" instrumentiştilor, care "se luptă cu morile de vânt din punct de vedere legal".

"Atât timp cât Anda Petrovici doreşte să îşi menţină funcţia, nimeni nu i-o poate lua. Nici eu, nici preşedintele Băsescu", a spus Mandeal, care a adăugat că, dacă spectacolul de joi va fi anulat, va fi numită o comisie disciplinară care să constate cine a fost de vină. De asemenea, el a precizat că a fost informat că Ministerul Culturii a dispus să fie efectuată o anchetă ministerială la filarmonică începând de miercuri.

"Eu nu am altă cale decât să aplic legea", a mai spus Mandeal, adăugând că instrumentiştii nu au făcut niciodată un referat la conducerea filarmonicii în care să îşi spună motivele de nemulţumire privitoare la activitatea Andei Petrovici, iar aceasta are contract pe perioadă nedeterminată, pe care numai un tribunal i-l poate desface.

Pentru aceasta, a continuat Mandeal, instrumentiştii ar fi trebuit să acţioneze pe cale legală, nu să "lupte cu muşchii". "Au trimis memorii la toată lumea mai puţin mie", a spus Mandeal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici